Preskočite na glavni sadržaj

11. Zagreb Jazz Festival

11. Zagreb Jazz Festival
U okviru 11. Zagreb Jazz Festivala, u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, u petak će nastupiti Vijay Iyer, glazbenik koji je prošle godine proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu. U nedjelju, 24. studenog, slijedi koncert Aarona Diehla, a dan kasnije, 25. ovoga mjeseca, nastupit će Omer Avital i njegov kvintet Qantar.
vrijeme: 22.11.2019. - 25.11.2019.
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Vijay Iyer je američki glazbenik indijskog porijekla, ali i redovni profesor na Harvardu (diplomirao je matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale, doktorirao tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija).
Prošle godine je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i  proglašen jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu.
U Zagrebu će nastupiti u duetu s legendarnim trubačem Leom Wadadom Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.

Pijanista Aarona Diehla smatra se jednim od najboljih interpreta “Velike američke pjesmarice” jer je izvodio skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa.
New York Times ga opisuje kao "pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima."

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, izdvaja se kontrabasist i skladatelj Omer Avital, koji od 1992. živi u New Yorku, a nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom.
Već je svirao u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen, a sada će slušatelje "povesti" na glazbeno putovanje kroz sve što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Zagreb Jazz Festival osnovan je 2005. i dosad je u Zagreb doveo ponajbolje jazz glazbenike, među kojima su bili i Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter.
Festival se održava uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba. (Hina(CLN)

https://www.facebook.com/zgjazzfestival/