Preskočite na glavni sadržaj

2. Berlinale Special – festival suvremenog njemačkog filma

2. Berlinale Special – festival suvremenog njemačkog filma
Bogatu filmsku jesen obilježit će drugi po redu Berlinale Special koji od 17. listopada do 27. studenog u Zagrebu, Rijeci i Splitu donosi sedam atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala.
vrijeme: 17.10.2019. - 27.11.2019.

Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade tzv. Lole. Od novih naslova velikana poput Andreasa Dresena ili Floriana Henckela von Donnersmarcka do najintrigantnijih ovogodišnjih debitanata, očekuju nas nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu „osobno je političko“ i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.
 
Program otvara audiovizualni spektakl – projekcija kultnog nijemog filma 'Berlin – Simfonija velegrada' Waltera Ruttmana uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz kvarteta Chui. Mladi glazbenici posebno su za ovu priliku pripremili originalnu skladbu koja prati užurbani ritam velegrada i njegovih stanovnika.
 
Slijedi šarmantna i britka dramedija 'Dječaku treba svježi zrak' koja nas podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peter pronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga snimljena je prema njegovoj autobiografiji, a redateljsku palicu preuzela je oskarovka Caroline Link.
 
U nastavku programa gledat ćemo najbolji filmski prvijenac ovogodišnjeg Berlinalea ‘Oray’, koji je sjajan dokumentaristički portret mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije. Oray želi biti dobar musliman i savršen muž no nakon burne svađe sa suprugom naći će se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav.
 
Dobitnik Srebrnog medvjeda 'Razbijačica sustava' možda je najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije. Benni je mala, ali opasna – ova devetogodišnjakinja već je postala „razbijačica sustava“ i radikalno krši sva pravila koja joj nameću odrasli. Gdje god prihvate tu nježnu djevojčicu silne energije ubrzo je ponovno izbace. A Benni upravo na to i cilja, jer sve što želi je vratiti se kući i biti s mamom! Intenzivna psihološka drama o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku ulogu.
 
Nizu razvikanih naslova pridružit će se i 'Obična žena' potresna i briljantno režirana drama snimljena prema istinitom događaju. Film prikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastite obitelji. Hatun je žrtva tzv. 'ubojstva iz časti' a njezinu je priču ekranizirala njemačko-američka redateljica Sherry Hormann poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom.
 
Apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada 'Gundermann' utemeljen je na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija“ Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundi je heroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri, a osvojio je čak šest Lola.
 
Program zaključujemo uz posebnu poslasticu – 'Djelo bez autora' je epska drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera. Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman. Film Floriana Henckela von Donnersmarcka drugi je njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija.
 
Kompletan festivalski program i raspored potražite na web stranici Goethe-Instituta.
 
Festival Berlinale Special – Suvremeni njemački film nastao je u izboru i organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, a u suradnji s kinom Tuškanac u Zagrebu (17. – 21. 10. 2019.), Art-kinom u Rijeci (23.  – 26. 10. 2019.) i kinotekom Zlatna vrata u Splitu (6. – 27. 11. 2019.).