Preskočite na glavni sadržaj

Festival regionalnih kazališta Prolog od 9. listopada do 15. studenoga

Festival regionalnih kazališta Prolog održat će se u Sisku od 9. listopada do 15. studenoga, a u sklopu programa bit će izvedeno 13 premijernih predstava regionalnih i gradskih kazališta Hrvatske.
vrijeme: 09.10.2019. - 15.11.2019.

Festival se u proteklih 11 godina afirmirao kao značajna kazališna manifestacija zahvaljujući dosadašnjoj uzornoj organizaciji sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine, te vrlo dobroj posjećenosti predstava, rekla je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku v.d. ravnateljica Doma kulture Sisak Tanja Tole Majstorović izrazivši zadovoljstvo što što Ministarstvo kulture manifestaciji ukazuje povjerenje već 12 godina kako bi novoobnovljena kazališta upravo u Sisku prikazala svoja dostignuća.


Raznovrsnost predstava, rekla je, zadovoljit će sve ukuse, a nisu zaboravljeni ni najmlađi za koje će kazalište Pinklec iz Čakovca izvesti predstavu "Vuka se ne bojim ja".


Najbolja predstava po izboru publike dobit će statuu akademskog kipara Marijana Glavnika.


"Premijerna godišnja ostvarenja svakoga od kazališta najbolja su potvrda uspješne profesionalizacije i stvaranja visoke umjetničke kvalitete repertoara, a takav je slučaj i s ovogodišnjim programom Prologa", napomenula je glasnogovornica Doma kulture Marijana Barišić.


Na festivalu će nastupiti Boom!teatar iz Zagreba, Ludens teatar iz Koprivnice, PlayDrama i HNK Split, HNK Zadar, GK Požega, GK "Zorin dom" Karlovac, Kazalište Virovitica, Scena Gorica iz Velike Gorice, Hot teatar Zagreb, HNK Šibenik, GK "Joza Ivakić" iz Vinkovaca, KD Pinklec iz Čakovca, te Gradsko kazalište Sisak, koje će zaključiti festival.


Festivalom Prolog nastavlja se obilježavati Dan sisačkog kazališta, koji se u sjećanje na prvu kazališnu predstavu na štokavskom narječju hrvatskog jezika "Juran i Sofija" Ivana Kukuljevića Sakcinskog, održane u Sisku prije 180 godina, obilježava 2. listopada.


Tim se povodom, u srijedu 2. listopada u 20 sati u Domu kulture održava i predstava Kazališta Sisak i Teatra Exit “Pluća” u kojoj glume Amar Bukvić i Jadranka Đokić, a režiju potpisuje Aida Bukvić. Ovo je ujedno posljednja izvedba te uspješne i nagrađivane predstave. (Hina)