Preskočite na glavni sadržaj

6. Diversions International Short Film Festival

6. Diversions International Short Film Festival
Šesto izdanje Diverzija uz 64 naslova u službenom natjecateljskom programu predstavlja niz popratnih programa i tematskih projekcija kratkometražnih filmova. DSIFF se odvija od 10. do 16. lipnja u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu.
vrijeme: 10.06.2019. - 16.06.2019.
 

U službenom natjecateljskom programu prikazat će se 64 kratkometražna filma iz 32 zemlje a pokrivaju sve filmske rodove. Ovogodišnja selekcija aktualna je te tematski odražava sve što ono što čini našu svakodnevicu u ovom trenutku.


Sve se manje filmovi oslanjaju na fikciju a sve više na konflikte stvarnosti, društvene netrpeljivosti, socijalnu nepravdu, ukratko sve ono što nas okružuje. Istovremeno, to uključuje i empatične, nostalgične i tople priče u kojima ljudskost prelazi sve granice i ruši sve barijere. Za ovu emotivnu selekciju sa snažnom društvenom porukom zaslužne su selektorice Antigoni Papantoni, Martina Biljan i Isabela Falcão Vaz.


U selekciji se nalazi i deset hrvatskih filmova. To su: eksperimentalni filmovi Dokument Parakozmik Vladislava Kneževića i Early Bloomers mlade autorice Mie Luke Vincetić, igrani film Peti kat lijevo Renate Lučić, animirani filmovi Prvi korak Petre Kožar, Osmijeh Matee Kovač i Neobična kupka gospodina Otmara autora Nike Radasa, začudni Sovjetski psi Nikice Zdunić i igrani film Zamjena Jasne Safić nastao po pobjedničkom pitchu Croatian Short Pitcha 2016.


Zanimljivo je da se prošlogodišnji članovi žirija David Lušičić i Francesco Clerici vraćaju, ovaj put s dokumentarnim filmovima Fajront i Memoria del fuego / Sjećanje na vatru.


Već tradicionalno festival započinje programom Doxanje koji će se održati 10. lipnja u 19 sati u zagrebačkom MMcentru. Ove godine u goste dolazi međunarodni festival dokumentarnog filma Docaviv iz Tel Aviva u Izraelu.


Doxanje je program posvećen svim autorima dokumentarnog filma koji hrabro, smjelo i kritički propituju život koji nas okružuje.


Prikazat će se filmovi Sin svoga oca redatelja Hillela Ratea, film Silueta pletenica upravo nagrađen na ovogodišnjem Docavivu redateljice Rotem Dimand te Mladenkino drvo Shadija Habiba Allaha. U Zagrebu gostuju Yaara Ozery – Programska direktorica Docaviva, redateljica Rotem Dimand i posebni gost Nenad Puhovski – Direktor ZagrebDoxa dok će raspravu po projekciji moderirati producent Vedran Šuvar.


Zelinski dio programa počinje u utorak, 11. lipnja u 17.30 sati otvaranjem izložbe zelinske kiparice i slikarice Mateje Majcen u Galeriji Kraluš kina Zelina dok projekcije natjecateljskog programa počinju u 18 sati filmom Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović.


Najbolje filmove nagradit će žiri koji ove godine čine Maša Drndić - redateljica i direktorica Student International Film Festivala iz Rijeke, Christoph Fintl – direktor Innsbruck Film Campusa i predsjednik žirija Predrag Ličina – redatelj i veliki ljubitelj nogometa.


U popratnom programu održat će se projekcija švicarskih filmova Swiss Shorts nastala u suradnji sa švicarskim udruženjem Pro Short (13. lipnja, 18 sati), te projekcija filmova za djecu i mlade nastala u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske u Hrvatskoj. Na istoj matineji, 14. lipnja u 12 sati bit će prikazan animirani film Davida Antolkovića, Andreja Kudeljana i Sare Marković nastao na ovogodišnjoj radionici filma koju su vodili Filip Peruzović, Silva Ćapin i Srđan Popović.


Detaljan raspored projekcija i popratnog programa dostupan je na službenoj stranici Diversions International Short Film Festivala.


Organizatori festivala su Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina a održava se pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina, Zagrebačke županije, Hrvatskog Audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Švicarskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj i Austrijskog kulturnog foruma.


Izvor: HAVC