Preskočite na glavni sadržaj

Žižekova 'Antigona' i 'Madame Butterfly' otvaraju novu sezonu zagrebačkog HNK

Klasična tragedija 'Antigona' u viđenju Slavoja Žižeka i opera 'Madame Butterfly' Giacoma Puccinija premijerne su izvedbe koje će ove jeseni otvoriti novu sezonu zagrebačkog HNK, najavila je u srijedu intendantica Dubravka Vrgoč istaknuvši veliki interes gledatelja i rekordnu popunjenost gledališta ove godine.
vrijeme: 29.05.2019. - 29.05.2019.

"Od siječnja do travnja gledanost naših predstava bila je 95 posto, što je apsolutni rekord i naš maksimum. U Europi se gotovo ne može naći nekomercijalni teatar koji ima toliku popunjenost", rekla je Vrgoč na konferenciji za novinare na kojoj je sa svojim autorskim timom predstavila novu sezonu 2019./2020.  
Dramsku sezonu otvara "Antigona", koju je HNK naručio od slovenskog filozofa i pisca Slavoja Žižeka. Redateljica je Angela Richter, cijeli autorski tim je njemački, a predstava se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liegea.

Redateljica Richter kaže da će Žižekova "Antigona" otvoriti pitanje opasnosti od "globalnog terorizma", a u procesu nastajanja predstave sudjelovat će i sam autor teksta Slavoj Žižek koji kaže da je riječ o "filozofskom i političkom eksperimentu". 

Nakon "Antigone" najavljene su završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A.P. Čehova "Tri sestre", te još jedno klasično djelo ruske književnosti "Idiot" F.M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice.

Dalibor Matanić postavit će predstavu "Zbogom Berlin" u kojoj će povezati dva kultna filma "Cabaret" i "Nebo nad Berlinom", a za kraj sezone Ivica Buljan je najavio scensku adaptaciju romana "Kafka na žalu" suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija, koji je već  postao klasično djelo.
Opernu sezonu otvorit će premijera Puccinijeve opere "Madame Butterfly" u koprodukciji s kazalištem iz Verone. Glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je sopranistici Valentini Fijačko koja je istaknula da joj je to "najveći pjevački izazov u karijeri".

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli kao drugu premijeru najavio je remek-djelo Gaetana Donizettija "Lucia di Lammermoor", a režirat će je poznati talijanski redatelj Pier Luigi Pizzi. U premijernom ciklusu najavljena je i opera "Fantasio" Jacquesa Offenbacha te glazbena drama "Smrt u Veneciji" koju režira belgijski redatelj Ivo van Hove.

Balet HNK priprema dvije velike premijere za koje ravnatelj Leonard Jakovina kaže da će sigurno biti nove uspješnice zagrebačkog baletnog ansambla. U blagdansko vrijeme bit će postavljen novi "Orašar" pod redateljskim vodstvom poznatog ukrajinskog koreografa Vladimira Malakhova koji će, najavljuje Jakovina, u Zagrebu postaviti "istinsku kazališnu čaroliju i pravu rusku bajku".

Nastavlja se i suradnja s redateljem i koreografom Leom Mujićem koji će na pozornicu prenijeti još jedno književno djelo "Ponos i predrasude" Jane Austin, jedne od načitanijih engleskih spisateljica svih vremena. Riječ je o praizvedbi, jer priča o ljubavi Elizabeth Bennet i Fitzwilliama Darcyja dosad nikada nije bila ispričana baletnom izvedbom,  istaknuo je Mujić.

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom prvih šest mjeseci 2020. HNK će popratiti kulturnim programom, najavila je intendantica. Tako će Festival svjetskog kazališta biti premješten u taj termin te će se svaki mjesec na sceni HNK Zagreb predstaviti jedan od velikih europskih redatelja, a program će u siječnju otvoriti međunarodni projekt "I am Europe" redatelja Falka Richtera. (Hina)