Preskočite na glavni sadržaj

19. Naj, naj, naj festival

19. Naj, naj, naj festival
Novo 19. izdanje Naj, naj, naj festivala zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice održat će se od 24. do 28. travnja, a u pet festivalskih dana donosi devet predstava koje, pod tematskom poveznicom 'Nek nam Zemlja svima bude dom', potiču na razmišljanje o našem mjestu na planetu Zemlji, različitosti, te prihvaćanju drugih i drugačijih. Ulaznice za sve predstave su besplatne!
vrijeme: 24.04.2019. - 28.04.2019.
Kako se ističe u najavi, između 62 pristigle prijave iz inozemstva i 25 iz Hrvatske, selektorica Željka Turčinović odabrala je šest domaćih te tri strane koje će biti prikazane u konkurenciji za nagrade 19. međunarodnog Naj, naj, naj festivala.

 

Pritom se vodila time da kazalište za djecu mora istodobno učiti i zabavljati, formirati ukus i stvarati iskustvo, ali i poticati potrebu i glad za povratkom u kazalište, te kroz dijalog s publikom razvijati toleranciju na različitost i pobuđivati pozitivne strasti kao što su ljubav, empatija i prijateljstvo.

 

Izbor nije bio nimalo lagan, ističe Turčinović u obrazloženju, a odabrane su predstave "inovativne, vizualno atraktivne, s pričama i temama koje nas se tiču".

 

Pod motom "Nek nam Zemlja svima bude dom", izabrana kazališta izvest će svoje najbolje predstave, koje svaka na svoj način potiču na razmišljanje o našem mjestu na planeti Zemlji, različitosti i prihvaćanju drugih, pogotovo kad je riječ o izbjeglicama.

 

Prvi put gledat ćemo predstavu iz Ugande

 

Na 19. Naj, naj, naj festival dolaze ukupno tri strane predstave i to, prvi put, iz daleke Ugande, odakle stiže kazalište Blac Anthem iz Kampale, s temom o zaštiti planeta Zemlje u svojoj predstavi "Plastika" koja kroz pjesmu, ples i pokret problematizira ekološku temu rasprostranjenosti plastike u moru i na tlu.

 

Državno kazalište za djecu i mlade Nodar Dumbadze iz Tbilisija donosi narodnu priču iz Gruzije u predstavi pod naslovom "Buha i mrav", koja na temeljima narodne predaje problematizira temu prijateljstva među živim bićima.

 

Iz susjedne Austrije u Zagrebu gostuje predstava kazališta Dschungel za mladu publiku "Skakanje", plesna priču o radosti za najmlađe, koja kroz plesno kazalište za djecu šalje poruku "moje srce skače od veselja".

 

Čak tri autorska projekta

 

Iz Hrvatske će, pored GK Žar ptice kazališta domaćina, nastupiti Gradsko kazalište Trešnja, GKL Rijeka, Kazalište lutaka Zadar, Kazališna družina Pinklec, Kotar teatar i Mala scena, a u ovogodišnjem je odabiru najviše autorskih projekata - čak tri.

 

Predstava "Preko sedam mora, preko sedam gora" dramaturško-redateljskog dvojca Jelene Kovačić i Anice Tomić u produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca tematizira život djece izbjeglica čija su djetinjstva prekinuta ratom i migrantskom krizom, a posebna vrijednost je autentičnost priča iz fokusa dječje pameti i emocija.

 

Kovačić i Tomić autorski potpisuju i predstavu "Moj razred 2.b" splitskog Gradskog kazališta lutaka, koja također problematizira djetinjstvo i odrastanje jedne generacije u određenom vremenu, u kojemu posebno mjesto zauzima učiteljica.

 

Gradsko kazalište lutaka Rijeka dolazi s "Avanturama maloga Juju", poznatom pjesmom za djecu koju autorski tim teatralizira u uspješnu kazališnu predstavu.

 

Jedan izvorni tekst za djecu, dramatizacija Gullivera i narodne pripovijetke

 

Jedini izvorni tekst za djecu ovogodišnjeg festivalskog izdanja je tekst Ivane Francišković "Čudak Šumek" u koprodukciji Kotar teatra iz Delnica i Male scene iz Zagreba, a predstava se temelji na legendi o Šumeku s naglaskom na ekološku problematiku.

 

S dramatizacijom priče o divu Gulliveru u zemlji Liliputanaca, predstavlja se domaćin Festivala, Gradsko kazalište Žar ptica u predstavi "Gulliver", a tematski naglasak je na fenomenu prihvaćanja drugačijih od nas.

 

U produkciji Kazališta lutaka Zadar gledat ćemo predstavu "Nikome pravo", dramatizaciju po motivima narodne pripovijetke koja problematizira stalno stvaranje kompromisa prema okolini i društvu, zatomljujući vlastitu osobnost i identitet.

 

"Devetnaest godina postojanja sa sigurnošću potvrđuje da se Naj, naj, naj festival u produkciji kazališta Žar ptice trajno pozicionirao na mapi kazališnih događanja u kulturi grada Zagreba kao mjesto svečanosti kazališta za djecu, mogućnost da mala publika vidi na jednom mjestu i u ograničenom vremenu nove predstave iz Hrvatske i svijeta, otkrije nove priče i nove tendencije postavljanja predstava koje osim veselja i druženja pružaju pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme", ističe Turčinović.

 

"Raznovrsnost tema, različiti stilovi i poetike uprizorenja, vizualna i zvučna atraktivnost predstava, nadam se da će razgaliti malu publiku, zadovoljiti velike, te da ćemo nakon festivala dobiti nove zaljubljenike u kazališnu umjetnost za djecu", poručuje.

 

Naj,naj,naj festival utemeljen je 2000. godine s namjerom da se najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikažu besplatno u Zagrebu za vrijeme školskih praznika. Od kada je 2007. postao međunarodni, ugostio je brojna kazališta iz Europe i svijeta. (Hina)