Preskočite na glavni sadržaj

Dani kršćanske kulture 2019.

Dani kršćanske kulture 2019.
I ove godine u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku bogat kulturni i duhovni program obilježava jedanaest dana manifestacije kojoj je cilj promicanje i ukazivanje na ona djela, autore i događaje na kojima je izgrađena europska kultura i na čijim temeljima stoji i hrvatska kulturna baština. Među brojnim sadržajima možete pronaći izložbe, koncerte, tribine, filmove, predstavljanja knjiga... Ulaz je slobodan!
vrijeme: 06.04.2019. - 16.04.2019.

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture prvi se put održala 2005. godine u Splitu i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu. Ciljevi su manifestacije, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

S druge strane, manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Utemeljeni na takvom konceptu Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljiva identiteta.

U okviru Dana kršćanske kulture dodjeljuje se i nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu. Ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina", koja se dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, je utemeljiteljica Laudato TV-a, gđa Ksenija Abramović.

Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija te županije i gradovi domaćina koji su rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju manifestacije u zajedničkoj želji da ona doprinese popularizaciji i širenju kršćanske kulture kod nas.  

https://www.danikrscanskekulture.info/