Preskočite na glavni sadržaj

Gumbekovi dani 2019.

Gumbekovi dani 2019.
Kazališna manifestacija 12. Gumbekovi dani, posvećena jednom od najvećih hrvatskih komičara i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku, održat će se od 16. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 16.03.2019. - 31.03.2019.
Gumbekove dane u subotu, 16. ožujka, otvara predstava "Ljubavnici II. dio" Kazališta Prizor iz Beograda, a svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada bit će u nedjelju 31. ožujka s premijernom izvedbom nove histrionske predstave "Geste i grimase" Arsena Dedića.

 

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez istaknuo je kako i ovaj histrionski ožujak posvećuju Gumbeku i kabaretu.

 

Ocijenio je kako su Gumbek i kabaret važni histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja Gumbek je i posljednju ulogu odigrao u Histrionu, u jesen 1999. u "Doktoru pod mus", J. B. Moliéra na Opatovini, podsjetio je Vitez.

 

Na 12. Gumbekovim danima odigrat će se 19 predstava, a osim zagrebačkih kazališta, tu su i kazališta iz Karlovca, Rijeke, Osijeka, Splita, Beograda i Sarajeva.

 

Zagrebački HNK na festivalu sudjeluje s predstavom "Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas", Komedija s predstavom "39 stepenica", Kerempuh će izvesti "Cabaret 'preko veze'", a Gavella "Sjećanje šume".

 

Na programu su i "Cvilidreta" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Ja sam Veronika" KD Studio 9, "Proba orkestra" ZKM-a te "Hrvatski kokošinjac" GD Histrion.

 

Zagrebački UO Canta premijerno će u nedjelju, 17. ožujka izvesti predstavu "Kum, kokot, krivac".

 

GK Zorin dom iz Karlovca na Gumbekovim danima gostuje s predstavom "Rusfaj", RI Teatar izvest će "Kuc, kus cabaret", HNK Osijek "Sumnjivo lice", Arijana Čulina i UO Artis iz Splita "Varaš ga, ne ostavljaš ga", a Karolina Šuša "Cabaret a la carte".

 

Beogradska Cirkobalkana izvest će predstavu "Kaos cabare", Produkcija Filter iz Sarajeva predstavu "Ja, Bosanac", a Zijah A. Sokolović "Međuigre 0-24". (Hina)