Preskočite na glavni sadržaj

17. siječnja - Rođendan umjetnosti

17. siječnja - Rođendan umjetnosti
Hrvatski radio u četvrtak, 17. siječnja, po četrnaesti put uključuje se u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday (Rođendan umjetnosti). Događaj kojim se iz Zagreba izravno uključuje u satelitsku 'razmjenu zvučnih darova' održava se u Kući za ljude i umjetnost - Lauba, a radi se o projektu novoosnovanog kolektiva za suvremenu glazbu 'ARKTIK' pod naslovom 'Šapni mi, želim vikati', autorice i redateljice Vesne Mačković . 
vrijeme: 17.01.2019. - 17.01.2019.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima.

Kao i dosadašnjih godina, Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svom Trećem programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Berlina, Ljubljane, Bratislave, Beča, Varšave, Praga, Lausanne, Moskve, Stockholma, Beograda, Freiburga, South Rivera, Lisabona, Graza, Pariza, Berna, Sankt Pöltena, Madrida i Zagreba.
 
Međunarodnoj publici ove godine će se predstaviti novoosnovani Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK  te njihov projekt ”Šapni mi, želim vikati” autorice i redateljice Vesne Mačković, a za prvi postav i nastup na svjetskoj premijeri međunarodnog obilježavanja Rođendana umjetnosti odabrani su Tijana Gojić Topolnik – vokal, Nino Orepić i Goran Goldberger – perkusije, Adam Webster – violončelo i Želimir Schauer – elektronika i bas gitara. Ove SE godine po prvi puta u projekt proslave 1 000 056. Rođendana umjetnosti uključio i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pa će tako kostime za ARKTIK dizajnirati i izraditi studentice Diplomskog studija kostimografije Martina Hrup i Luiza Serblin uz mentorstvo profesorice doc.dr.art Ivane Bakal i mentoricu izrade kostima dipl.ing. Durđicu Kocijančić.
 
Opširnije:
https://radio.hrt.hr/ep/roendan-umjetnosti/284142/
https://arsacustica.wordpress.com/2018/12/07/2019-2000-2020-gmt-live-from-zagreb/

Više o EBU projektu na: http://artsbirthday.ebu.ch/

***
Radijsku proslavu kombiniranih prijenosa iz dvadesetak gradova Europe i Sjeverne Amerike možete pratiti na Trećemu programu Hrvatskog radija u četvrtak 17. siječnja 2019. od 20.00-24.00. 
Događaj kojim se iz Zagreba izravno uključujemo u satelitsku "razmjenu zvučnih darova" održava se u Kući za ljude i umjetnost - Lauba, a radi se o projektu novoosnovanog kolektiva za suvremenu glazbu "ARKTIK" pod naslovom "Šapni mi, želim vikati" autorice i redateljice Vesne Mačković . Koncert počinje u Laubi u 20.30 a u satelitski će se program uključiti u 21 sat, ulaz je slobodan.