Preskočite na glavni sadržaj

14. Revija malih književnosti

14. Revija malih književnosti
'Pobunjena želja' zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 3. do 7. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a čiji je središnji dio književni festival koji će hrvatskoj čitateljskog publici predstaviti suvremenu književnost Magreba, odnosno Alžira, Maroka, Tunisa i Libije.
vrijeme: 03.12.2018. - 07.12.2018.


U sklopu Revije bit će objavljena antologija suvremene književnosti Magreba naslova 'Ovo tijelo nije kuća'.

 

U sklopu Pobunjene želje ove godine gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja, no u Hrvatskoj njihova djela nisu prevedena i objavljena.

 

Iz Maroka stiže Mohammed Berrada, književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški.


Iz Tunisa dolaze dvojica već kanonskih pisaca i sveučilišnih profesora. Chokri Mabkhout je lingvist, doktor književnosti, urednik i prozni pisac, dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za arapsku književnost Arab Booker za roman Talijan. Habib Selmi je autor osam romana i dvije prozne zbirke, dvaput u užem izboru za Arab Booker, smatran jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu.


Iz Alžira stižu pjesnikinje Samira Negrouche i Lamis Saidi. Obje su u svijet književnosti došle izvana (Negrouche je diplomirala medicinu, Saidi računarstvo). Saidi piše na arapskom i prevodi s više jezika. Negrouche piše na francuskom, prevodi i sama je prevedena na preko 20 jezika. U svojim tekstovima i izvedbama Negrouche često surađuje s vizualnim umjetnicima i glazbenicima.


Proznu stranu Alžira predstavit će Abderrazak Boukeba i Bachir Mefti, prevođeni pisci i novinari. Boukeba je uvršten u izbor Beirut 39 najboljih arapskih pisca mlađih od 40 godina, dok je Mefti romanom Igračka vatre ušao u uži izbor za Arab Booker 2012.


Naposljetku, iz Libije će doći pjesnikinja i novinarka Kholud Elfallah, uvrštena u francuske i njemačke antologije suvremene arapske književnosti. Elfallah je predsjedala komisijom Foruma Arapske umjetnice u vrijeme slobode održanom u Benghaziju 2012. Radi kao urednica kulturne rubrike lista Al-Arab koji izlazi u Londonu te izdaje mjesečnik za kulturu Al-Rawaya ("Roman").


Goste Revije i njihove tekstove odabrala je Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti u Bejrutu, koja navodi: "Književnici koje ćete upoznati razigrani su, dijasporski, kanonski ili će to tek postati. Zajedno i pojedinačno predlažu nam nove načine čitanja književnosti Magreba danas. Oni iznova potvrđuju da arapska književnost nastavlja isticati razliku i raznolikost te beskrajnu odlučnost da govori o emancipaciji i priziva uzvišenost."


Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK”.


Program su financijski podržali EU program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture, Ured za udruuge Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik.


Partneri Revije su Rijeka EPK 2020, Art-kino Croatia, Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika, Ambasada Kraljevine Maroko, Isusovačka služba za izbjeglice, Francuski institut, Ured EU Parlamenta u Hrvatskoj, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Klasična gimnazija Zagreb i Srednja ekonomska škola Rijeka.


Program >>>