Preskočite na glavni sadržaj

Kliker festival 2018.

Kliker festival 2018.
Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, i u svom trećem izdanju održava se u tri grada - u Varaždinu od 1. do 6. listopada, u Rijeci 8. i 9. te u Zagrebu od 11. do 14. listopada.
vrijeme: 01.10.2018. - 14.10.2018.

Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj. Kliker je međunarodni festival i selektirane su najbolje predstave za mlade iz zemlje i Europe, a ove godine u Varaždinu gostuje i jedna izraelska produkcija. Također, na ovogodišnjem Klikeru očekuju nas čak tri premijere.

Festival će početi u Varaždinu 1. listopada, premijernom izvedbom predstave Patka, Smrt i Tulipan, nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije VRUM i HNK u Varaždinu. Rađena prema vrlo hvaljenoj istoimenoj priči za djecu, nagrađivanog njemačkog autora Wolfa Erlbrucha, predstava progovara o smrti s namjerom da se tabui ne ignoriraju već da se djeci daju odgovori na njima razumljiv i prihvatljiv način. Predstava je namijenjena uzrastu starijem od 6 godina, a ostat će na repertoaru HNK i nakon Kliker festivala.
 
Tiger Lilies, međugeneracijski projekt sa šest izvođačica u dobi od 9 do 80 godina, progovara o odrastanju, starenju i solidarnosti, a svidjet će se svima od 10 do 100 godina.


 
Nakon 15-ak izvedbi u Beču, 4. listopada imat će hrvatsku premijeru u varaždinskom HNK, a nakon tog predstava će se izvesti i na Kliker festivalu u Rijeci u HKD na Sušaku 9.10. te na Sceni F22 u Zagrebu 11. listopada.

Predstava Tiger Lilies nastala je u koprodukciji umjetničke organizacije VRUM i austrijskog teatra Dschungel Wien, a podržao ju je i festival ImPulsTanz.

Zagrebačko izdanje festivala donosi premijeru predstave Misli u boji čiju produkciju potpisuje Plesni centar Tala. Ova interaktivna predstava će se premijerno izvesti 12. listopada na Sceni F22, a namijenjena je uzrastu 4 do 10 godina. „Misli u boji“ naglašava važnost zajedništva i prihvaćanja razlika među pojedincima.

Uz navedene predstave, na Kliker festivalu u Varaždinu 2. listopada izvest će se predstava austrijskog kolektiva Kunststoff, Zemlja je ipak ravna ploča (8+) koja je upravo nominirana za najbolju austrijsku predstavu za djecu. Bavi se problematikom ovisnosti o društvenim mrežama i mobitelima. Skoči!, austrijsko-izraelska produkcija za klince starije od 3 godine izvodi se 3. listopada, a 4. i 5. listopada ponovo će u Varaždinu gostovati interaktivna predstava za djecu od 4 do 10 godina, Muzej plesa. Za taj uzrast tu je i interaktivna predstava Umjetničke organizacije Shooma Astronauti koja se izvodi u subotu 6. listopada, a istog dana za najmlađu publiku, bebe i djecu do 3 godine, gostovat će GKL Rijeka s predstavom Gdje su nestale čarapice?

Zagrebačka edicija Kliker festivala počinje predstavom Tiger Lilies, a uz Misli u boji, izvest će se i Astronauti 13. listopada te Zebre su u gradu, 14. listopada, posljednjeg dana Kliker festivala.
 
Više informacija o festivalu, predstavama i ulaznicama nalazi se na web stranici www.klikerfestival.com i na Facebook stranici Kliker.

Organizatori Kliker festivala su Umjetnička organizacija VRUM s partnerima iz platforme Kliker - Plesni centar Tala iz Zagreba te Prostor Plus i festival Periskop iz Rijeke. Podržan je od Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture, Grada Varaždina, Grada Rijeke, HNK u Varaždinu, Gradskog muzeja Varaždin, Turističke zajednice grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Austrijskog kulturnog foruma i Akademije dramskih umjetnosti.