Preskočite na glavni sadržaj

Festival dizajna Plan D na temu 'Za korisnike/za ljude'

Festival dizajna Plan D na temu 'Za korisnike/za ljude'
Međunarodni festival dizajna Plan D, koji se otvara u četvrtak u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, pod nazivom 'Za korisnike/za ljude' propituje pitanje etike u području dizajna i promjene koje se na tom području događaju zadnjih godina. 
vrijeme: 27.09.2018. - 30.09.2018.
mjesto: Šibenik
url: http://mdf-sibenik.com/

Festival počinje otvorenjem tematske izložbe "Za korisnike/Za ljude - etički pogledi na dizajn", koju prati i Međunarodna izložba mladih autora.

Prva izložba predstavlja radove afirmiranih autora, projekte koji dizajn shvaćaju šire od pukog oblikovanja forme i neposrednih funkcija za korisnika, te na inovativan i etičan način promišljaju i oblikuju dizajn kao sustav, a koji se manifestira kao koncept, kritika, metodologija, inicijativa ili proizvod.

Obuhvaćene su razne grane dizajna i kategorija projekata - od metodologija, koncepta, inicijative do proizvoda, razne načine i opsege u kojima se načela etike pojavljuju u dizajnu, bilo kao alat, metoda ili izvor djelovanja.

Cilj izložbe je, ne samo legitimirati i ustaliti etička pitanja u svakodnevnom dizajnerskom diskursu, odnosno mapirati područja etičkog djelovanja u dizajnu, već i propitkivati etičnost postojećih primjera “etičnog” dizajna, kako bi formulirali transparentnije i konkretnije smjernice za dizajn koji će raditi za ravnopravnije društvene uvjete i održiva rješenja.

Međunarodna izložba mladih autora donosi desetak radova odabranih na festivalskom natječaju, na kojemu je Selekcijska komisija, osim kvalitete samih dizajnerskih radova, u obzir kod odabira uzimala razinu promišljanja etičke dimenzije dizajna.



Bogati konferencijski program o etici i dizajnu

Osim izložbenog dijela, festivala donosi bogati konferencijski program, koji počinje u petak, 28. rujna i održavat će se svaki dan do završetka festivala, 30. rujna.

U sklopu tog programa predstavit će se inozemne i domaće predavače iz dizajnerske struke, koji bi trebalo potaknuti razmišljanja o dizajnerskim praksama iz etičke perspektive, te proširiti shvaćanje i razumijevanje dizajna u širem ekonomskom i društvenom kontekstu.

Na temu budućnosti inteligencije predavanje će održati  digitalna antropologinja Lydia Nicholas s University Colledge London, istraživač i predavač na baselskoj Akademiji za umjetnost i dizajn Ludwig Zeller govorit će o pojavi novih dizajnerskih pokreta kao rezultat porasta etičkih pitanja, dok će se s Anjom Neidhardt i Mayom Ober s platforme Depatriarchise Design održati otvoreni razgovor o feminizmu, rodu i dizajnu.

Zadruga za etično financiranje predstavit će način funkcioniranja svoje zadruge i banke, a predstavit će se i Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn.

Sociolog Dražen Šimleša govorit će o "Dobroj ekonomiji", dok će se dizajner Mihovil Vargović baviti odgovornošću u razvoju digitalnih proizvoda za djecu.

Posljednji dan festivala, 30. rujna, održat će se razgovor o etici i dizajnu, kojim će se propitati, među ostalim, što je anakrono i aktualno u etici i dizajnu, je li  dizajn poziv ili biznis, kako preživjeti od dizajna, a pritom ostati čovjek, ima li dizajn potencijal da transformira društvo i poboljša dobrobit čovjeka.

Plan D je međunarodna dizajnerska edukativna platforma proizašla iz procesa programske nadogradnje Dana D - međunarodnog festivala dizajna, koji se održavao od 2010. do 2016. godine.

Promjena imena označila je iskorak tog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja u platformu koja je aktivna tijekom cijele godine i koja ima više ciljeva, od stručnog usavršavanja mladih dizajnera do promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi, osobito s obzirom na sporost i nefleksibilnost postojećih fakultetskih programa i kurikuluma.

Organizator festivala je Hrvatsko dizajnersko društvo, a partner Tehnički muzej Nikola Tesla. (Hina)

https://2018.pland.hr/
https://www.facebook.com/events/2332447060105123/