Preskočite na glavni sadržaj

18. Osječko ljeto kulture

18. Osječko ljeto kulture
U sklopu 18. Osječkog ljeta kulture (OLJK),  od 29. lipnja do 13. srpnja, održat će se 49 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, izvijestili su u utorak u osječkoj Gradskoj upravi.
vrijeme: 29.06.2018. - 13.07.2018.
mjesto: Zagreb, Hrvatski prirodoslovni muzej
url: http://www.scenaamadeo.hr/hr/

Zamjenica gradonačelnika Osijeka i predsjednica organizacijskog odbora OLJK-a Žana Gamoš kazala je na konferenciji za novinare kako je riječ o najvećoj kulturnoj manifestaciji u istočnoj Hrvatskoj, koja će ove godine biti otvorena praizvedbom rock melodrame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 'Osječki long, long play' redatelja Saše Anočića, u petak 29. lipnja.
 
Kako je rekla, grad je nositelj organizacije i produkcije manifestacije i poklanja besplatno svih 49 programa. U organizaciju su uključene sve važnije osječke kulturne ustanove, udruge i umjetnici pojedinci, ali dolaze i brojni gostujući izvođači. Programima je, kako je rekla Gamoš, „pokriven cijeli Osijek jer će se izvoditi na više od 20 različitih lokacija”. Prema njezinim riječima 18. OLJK koštat će milijun i 120.000 kuna.
 
„Od tog iznosa iz gradskog proračuna bit će izdvojeno 720.000 kuna, 250.000 kuna daje Ministarstvo kulture, a 150.000 kuna će izdvojiti sponzori. Tome treba pridodati i dodatnih 120.000 kuna koje će dati Zagrebačka banka koja sponzorira tri svoje osječke produkcije koje će biti u sklopu OLJK-a”, rekla je Gamoš.
 
Osim osječkih umjetnika, na OLJK-u gostuju Komorni zbor „Ivan Filipović” iz Zagreba, Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište, Dječji zbor iz Ukrajine, Zbor Glazbene akademije iz Krakowa, Vinkovačko kazalište, HNK Mostar, Teatar to go i Hrvatsko kazalište Pečuh, Koprodukcija RUPER i Teatar&TD iz Zagreba, Multimedijalna koliba iz Zagreba, Plesna mreža Hrvatske i Narodno pozorište iz Tuzle. Ovogodišnji OLJK u petak 13. srpnja u 21 sat na Trgu sv. Trojstva zatvara se koncertom glazbenog sastava Mostar Sevdah Reunion.
 
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić OLJK je nazvao  „velikim društvenim događajem kojim Osijek pokazuje svoje velike kulturne potencijale".

„OLJK je sinergija osječkih kulturnih ustanova i materijalnih resursa, sve je više sponzora i to pokazuje o koliko važnoj je manifestaciji riječ. To je proizvod našeg grada, pozivam sve sugrađane i sve Slavonce i Baranjce i cijelu Hrvatsku neka dođu pogledati što OLJK nudi”, rekao je Vrkić. (Hina)