Preskočite na glavni sadržaj

9. Festival Orgulje Zagrebačke katedrale

Zagrebačka katedrala pridružuje se kulturnom ljetu glavnoga grada festivalom Orgulje Zagrebačke katedrale, čije će se deveto izdanje održati od 19. srpnja do 20. rujna, a predstavit će vodeće hrvatske, europske i svjetske koncertne orguljaše. 
vrijeme: 19.07.2018. - 20.09.2018.

Kako se ističe u najavi, Zagrebačka katedrala dom je orguljama iz njemačke gradione Walcker iz 1855. godine, koje su smatrane jednim od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi, te su neprocjenjiv dio hrvatske i europske kulturne baštine.

U proteklih osam godina, festival Orgulje zagrebačke katedrale, pod organizacijskim vodstvom Udruge Zvuci tišine i umjetničkim vodstvom Edmunda Borić-Andlera, ugostio je vodeće hrvatske orguljaše te predstavio europske i svjetske koncertne orguljaše.

Deveti festival Orgulje Zagrebačke katedrale otvorit će 19. srpnja gostovanje u Zagrebu vodećeg austrijskog orguljaša Johannesa Ebenbauera. Do 20. rujna, festival će predstaviti svjetska imena poput nizozemskog orguljaša Bena van Oostena, britanskog orguljaša Henryja Fairsa, te Slovaka Stanislava Šurina.

Festival se uvijek trudi promicati i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, odnosno, hrvatske skladatelje za orgulje, a ugostit će i niz domaćih orguljaša, među kojima Višeslava Jaklina, Hrvoja Trinkija, Milana Hibšera, te druge gostujuće umjetnike.

Ulaz na sve koncerte je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje. (hrt.hr)