Preskočite na glavni sadržaj

10. Festival Perforacije

10. Festival Perforacije
Festival Perforacije ove se godine održava po 10. put diljem Hrvatske od 11. lipnja od 13. kolovoza i to u 7 hrvatskih gradova. Program Perforacija započet će 11. lipnja u Dubrovniku Sajmom knjiga nezavisnih izdavača te 12. lipnja premijernom izvedbom 'Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa' Ane Kreitmeyer.
vrijeme: 11.06.2018. - 13.08.2018.
Kako je riječ o jubilarnom izdanju festivala koji je uvijek u svom fokusu imao inovacije u formi i sadržaju, ovogodišnji program djelomično je nastao pozivom za umjetnike zainteresirane za razvoj suradnji i istraživanje novih „teritorija“. Suradnički umjetnički oblici, koji potencijalno uključuju i područja neumjetničke ekspertize, omogućuju ispitivanje međusobno udaljenih diskursa - što za obje uključene strane može predstavljati rizik, ranjivost i izloženost, ali istodobno potencijal i novi resurs. Kao rezultat ovog poziva u izvedbenom programu, uz navedenu novu predstavu Ane Kreitmeyer, predstavljamo i premijere Zrinke Šimičić u suradnji s Martinom Mezak, Adamom Semijalacom i Lanom Hosni (“Okrutna, okrutna priroda”), Nikoline Komljenović i Božidara Šumia („GLA  SANJE: Ob jektusu bjektprela ziglas") te Tina Dožića i Colina Blacka, nagrađivanog umjetnika iz Australije, s izvedbom „Machine life in the bush of Ghosts“.

 

Noć performansa u svim gradovima sadrži osjetan broj umjetnica koje neapologetski razmatraju društvena pitanja - od propitivanja zapadnjačkog stava spram burke kojeg provodi Ksenija Kordić, odnosa moći u naoružanom radu Kristine Marić, aktualne finalistice za nagradu Radoslav Putar, koja se bavi odnosima moći "nišaneći" posjetitelje - ili pak pitanja primjerenosti ženskog diskursa u radu mlade danske umjetnice Karen Nielsen.

 

Obol festivalskom ispitivanju domena pružaju i instalacije jer zagrebačko izdanje otvorit ćemo site specific instalacijom Ivana Lušičića Liika, predstavit ćemo rad Magdalene Pederin koji razmatra zaštitu osobnih podataka, a festival će posjetitelji na zatvaranju zagrebačkog izdanja pojesti – u obliku jestive invazivorne instalacije kolektiva Na Oko.

 

Novitet je festivala ove godine program suradnje Akademije dramskih umjetnosti (ADU) i Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu - dramaturgija i novi mediji - čiji studenti i nedavni studenti, uz mentorstvo Vedrane Klepice i Deborah Hustić, stvaraju suradničke radove pod imenom NMDT.

 

Publici će se predstaviti i rezultati rezidencija talijanskog umjetnika Davidea Valrossoa iz Italije te danske umjetnice Gunille Lind. Kao i svake godine, segment festivala posvećen je i ekologiji - najmlađi će posjetitelji učiti o interaktivnoj mapi stabala u Zagrebu, pisati pisma gradskom drveću i učiti o energetskoj održivosti.

 

Nakon Zagreba, Noć performansa u Osijeku pokazat će radove Nebojše Vukovića i Nicole Hewitt, Vide Guzmić i Ivana Slipčevića, a u Koprivnici svoje radove će predstaviti Ksenija Kordić, Bojan Koštić i Nebojša Vuković. Službena zadnja stanica Perforacija 2018. bit će Zadar gdje 9.kolovoza 2018. možete očekivati izvedbu D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, a 13. kolovoza 2018. na rasporedu je i zadarska Noć performansa.

 

Potpuni raspored programa u svih 7 gradova pogledajte na www.thisisadominoproject.com.