Preskočite na glavni sadržaj

DHF: Za konkurenciju odabrana 63 filma od 259 prijavljenih

DHF: Za konkurenciju odabrana 63 filma od 259 prijavljenih
Na 27. Danima hrvatskoga filma, što će se održati u Zagrebu od 16. do 20. lipnja, za nagrade će se natjecati 63 filma, odabrana između njih 259 prijavljenih, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 16.06.2018. - 20.06.2018.
Filmove je odabrala selekcijska komisija u kojoj je bilo deset članova Hrvatskog društva filmskih kritičara koji su individualno gledali filmove i ocjenjivali ih, a na popis za selekciju uvršteni su prema njihovoj prosječnoj ocjeni.
 
Silvestar Mileta, jedan od selektora, ocijenio je da ovogodišnji program animiranih filmova predstavlja sami vrh hrvatske kinematografije, a kao izrazito jake izdvojio je dokumentarnu te eksperimentalnu kategoriju.
 
Po njegovim riječima animirani filmovi izvrsne su produkcije, autora svih generacija, mlađe, srednje i starije generacije, dok su se dokumentarni filmovi nakon stilski autorske kinematografije vratili društveno angažiranim temama.
 
U konkurenciji je deset animiranih filmova, trinaest dokumentarnih, 14 igranih, sedam eksperimentalnih i 20 namjenskih filmova.
 
U kategoriji animiranog filma sudjeluju "Biciklisti" Veljka Popovića, "Kako se kalio čelik" Igora Grubića, "Aerodrom" Michaele Müller, Siniše Ercegovca, "Bobo" Andreja Rehaka, "Prošlost raste" Dee Jagić, "Flimflam" Marka Belića, "&black&white" Darka Bakliže, "Bijela vrana" Mirana Miošića, "Samo plivanje" Darka Vidačkovića.
 
Od dokumentaraca tu su "Gazda: Početak" Daria Juričana, "Buffet Željezara" Gorana Devića, "Betonski spavači: Zagrebački velesajam, nesuđeni centar grada" Saše Bana, "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice, "Dragi susjedi" Nebojše Slijepčevića, "Majči" Josipa Lukića, "U slučaju rata" Jana Geberta, "Crna ovca Bistrička" Višnje Skorin i Kristine Baticeli, "Tak kak je" Arsena Oremovića, "Mama, zašto plačeš..." Vladimire Spindler, "Život od milijun dolara" Roberta Tomića Zubera, "Moj život bez zraka" Bojane Burnać, "Dom boraca" Ivana Ramljaka.
 
U selekciju eksperimentalnog filma ušli su "Završni krug" Vladislava Kneževića, "Skoro ništa: i dalje noć" Davora Sanvincentija, "Mezostajun" Ivana Ramljaka, "Kartograf" Darije Blažević, "Brodovi i dalje ne pristaju" Ivana Ramljaka, "Zarobljen u stroju (Ghost in the Machine)" Leona Rizmaula.
 
Za nagrade se natječe i četrnaest kratkih i srednjometražnih igranih filmova "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović, "Marija" Jurja Primorca, "Siguran let" Alda Tardozzija, "Behemot" Igora Dropuljića, "Marica" Judite Gamulin, "Nitko nije savršen" Barbare Vekarić, "Gdje se vrabac skriva kad je hladno" Denisa Lepura i Marka Stanića, "Naopako" Filipa Zadre, "Otac" Tomislava Šobana, "Ultra" Igora Jelinovića, "Čistačica" Matije Vukšića, "Frankfurt, glavni grad Njemačke" Bojana Radanovića, "Sitnica" Mladena Stanića i "Kraljica" Martine Marasović.
 
Kategorija namjenskog filma donosi dvadeset uradaka, od reklama do spotova, među ostalima, Pips, Chips & Videoclipsa, Detoura, Kojota i Nine Romić.
 
Nenadić: ovo je festival cijele filmske zajednice
 
Umjetnička ravnateljica Diana Nenadić istaknula je kako su Dani hrvatskog filma festival cijele filmske zajednice, no pitanje je što će biti dogodine, ne samo zbog pravnih razloga nego i zato što, napomenula je, neki dijelovi filmske zajednice smatraju da su Dani nepotrebni, a "radi se o onima koji vode druge festivale i koji godinama otimaju program Danima hrvatskog filma".
 
Kao još jedan problem ističe što ambiciozni autori dobrih filmova prije svega žele plasirati film izvan Hrvatske i prijavljuju ga za inozemne festivale, no Dani ih prikazuju kako bi pokazali sve najbolje što nudi hrvatski film.
 Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka koji je glavni producent festivala, ističe kako su Dani izuzetno bitna manifestacija kada govorimo o hrvatskoj kulturi, tradiciji i baštini.
 
"Ako ju izgubimo ne znam gdje želimo dalje ići s filmom,  važno je da je ona dobro pozicionirana kod financiranja, od HAVC-a smo dobili malo povećanje, no od Grada oko 30 posto manje", rekla je.
 
Petar Krelja - dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo
 
Već se znaju dva ovogodišnja laureata - Zlatnog Oktavijana za životno djelo osvojio je redatelj Petar Krelja, a Nagradu Ante Peterlić za filmsku publicistiku Tomislav Šakić.
 
Nagrade stručnog žirija dodjeljuju se u svakoj kategoriji, a Grand Prix uključuje usluge postprodukcije u protuvrijednosti 10 tisuća kuna. U žiriju su ove godine snimatelj Dragan Ruljančić, glumica Marina Redžepović i redateljica Jasna Nanut.
 
Dodijelit će se Nagrade Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara, Nagrada Vladimir Vuković za filmsku kritiku - za životno djelo u kritici, rad u protekloj godini ili najboljega mladog kritičara/kritičarku, Nagrada Jelena Rajković najboljem redatelju/redateljici do 30 godina.
 
Tu su i Nagrada Zlatna uljanica tjednika Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu i Nagrada za etiku i ljudska prava Vijeća za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti te Nagrada publike.
 
U popratnom programu novost - suradnja s Design Districtom
 
Ovogodišnja novost festivala je suradnja s Design Districtom, u programu "Dvorišta u dvorištu" - u dvorištu Stare vojne bolnice, prikazat će se izbor filmova o dvorištima autora različitih generacija, od Mihovila Pansinija do Hane Jušić.
 
U programu "Izvan okvira" prikazat će se dokumentarni, eksperimentalni i igrani filmovi koji se odmiču od standardne estetike, pa nisu ušli u natjecateljski program.
 
Na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac prikazivat će se program novorestauriranih filmova, u "Tuškancu" će se organizirati večer posvećena prerano preminuloj redateljici Jeleni Rajković, po kojoj već 20 godina ime nosi nagrada za mlade autore, dok će se u Parku Stara Trešnjevka, u povodu Svjetskog nogometnog prvenstva, prikazivati filmovi o nogometu.
 
Festival priprema i niz radionica, među ostalim "Filmska poetizacija videoigara" pod vodstvom Ilije Barišića, radionica filmske kritike te masterclass glazbenika i autora filmske glazbe Darka Rundeka.
 
Održat će se i izložba posvećena redatelju i scenografu Vladimiru Tadeju, a ove godine se održava i sajam knjiga izdavača koji u ponudi imaju filmske naslove, u okviru kojega će se organizirati razmjena knjiga i časopisa.
 
Festival će se održati u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i Parku Stara Trešnjevka te na Akademiji dramske umjetnosti i u Staroj vojnoj bolnici. (Hina)