Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Animafestu 2018.

U program 28. svjetskoga festival animiranog filma – Animafesta, koji se održava u Zagrebu od 4. do 9. lipnja, uvršteno je mnoštvo novih i klasičnih filmova hrvatske kinematografije što, kako ističu organizatori, 'pokazuje da je domaća animacijska scena i dalje globalno relevantna te podjednako snažna u svim svojim autorskim generacijama'.
vrijeme: 04.06.2018. - 09.06.2018.
 

Hrvatski animirani film u Velikom natjecanju kratkometražnog filma predstavljat će tri rada – "Biciklisti" Veljka Popovića, "Dva na dva" Jelene Oroz i "Kako se kalio čelik" Igora Grubića.

 

Kako se napominje u najavi, Popovićevi "Biciklisti", komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada, posveta su slikaru Vasku Lipovcu.

 

"Dva na dva" Jelene Oroz, dodaje se, "poetsko je, otkačeno i meditativno senzorno iskustvo metamorfoze i maženja koje kroz zečje, biljne, prehrambene i tjelesne motive progovara o odnosima, dualnostima i intimnom međuprostoru, izazivajući i snažne sinestezijske reakcije".

 

Grubićev "Kako se kalio čelik", film nalik klasicima francusko-beneluške škole, pripovijeda o posjetu oca i sina razrušenoj tvornici te odražava autorov trajni interes za propast jednog utopijskog projekta i radničkih prava, ali nudi i intimnu priču o međugeneracijskim odnosima.

 

U međunarodnu konkurenciju Natjecanja studentskog filma uvršteni su radovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Katarine Jukić "Paranoja paranoje" i Marka Belića "Flimflam".

 

U Natjecanju filmova za djecu prikazuju se "Vrlo mokra noć u muzeju", novi film iz serije "Noć u muzeju"glasovitog ilustratora, strip-autora i redatelja Milana Trenca po čijoj je istoimenoj slikovnici snimljen igrani američki film, te novi radovi produktivnih autora ove vrste animiranog filma Ivane Guljašević ("Krila za krokodila") i Denisa Alentija ("Nutz"). Tu je i film "Bijela vrana" montažera, redatelja i profesora igranog i dokumentarnog filma Mirana Miošića.

 

Natjecanje hrvatskog filma, uz već spomenute filmove, obuhvaća i "Trip" Marka Meštrovića, "Monte Adrion" Vuka Jevremovića, "Prošlost raste" Dee Jagić, "Perforacije" Slobodana Tomića, "Samo plivanje" Darka Vidačkovića, "Technement" Branka Farca, "Vizita" Smelly Feet Doga i Die Zoonea iz umjetničkog kolektiva Trash Will Smash, "Malleus Day" Dine Krpana, "Bobo" Andreja Rehaka i "Crvena jabučica" Ane Horvat.

 

Središnji tematski program Animafesta 2018. posvećen je žanru horora, kojim su se zanimali i autori Zagrebačke škole crtanog filma svih generacija, pa izbor domaćih uspješnica žanra u segmentu "Hrvatski bestijarij" uključuje radove u rasponu od legendi poput Vladimira Jutriše i Aleksandra Marksa ("Muha"), Pavla Štaltera i Branka Ranitovića ("Maska crvene smrti") te Zlatka Boureka ("Mačka"), preko još aktivnih klasika poput Joška Marušića ("Riblje oko") i Zlatka Pavlinića ("Kugina kuća"), do trenutnih perjanica hrvatske animacije Marka Meštrovića i Davora Međurečana ("Silencijum") te Simona Bogojevića Naratha ("Levijatan").

 

Tradicionalna selekcija klasika u izboru Borivoja Dovnikovića – Borde, ovoga puta iz 1970. godine, obuhvaća filmove Milana Blažekovića ("Čovjek koji je morao pjevati"), Zlatka Boureka ("Školovanje"), Ante Zaninovića ("Ornitologija"), Dušana Vukotića ("Ars Gratia Artis"), Nedeljka Dragića ("Susjedi"), Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše ("Pčelica je rođena"), a presjek klasičnih hrvatskih animiranih filmova upotpunit će i tri djela iz serije o profesoru Baltazaru kojoj ovogodišnji Animafest obilježava 50. godišnjicu. Filmovi će biti prikazani u Ljetnom kinu Gradec u sklopu Animacikla, u nedjelju 3. lipnja te u subotu 9. lipnja.

 

Hrvatske koprodukcije i dobitnice Animafestovog Grand prixa i Nagrade publike "Noćna ptica" Špele Čadež i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović bit će prikazane na Animafest Open Airu, na Ribnjaku u subotu 2. lipnja.

 

Osim toga, na posebnoj projekciji, u subotu 9. lipnja u kinu Tuškanac prikazat će se dugometražni animirano-dokumentarni film Anje Kofmel "Chris the Swiss", hrvatska koprodukcija koja je ove godine igrala i u Cannesu u programu Tjedan kritike.

 

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini 400 filmova iz više od 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije "Profesor Baltazar", retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, projekcije na otvorenom i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. (Hina)