Preskočite na glavni sadržaj

35. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 35.Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja.
vrijeme: 06.06.2018. - 12.06.2018.
Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, a festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 21. svibnja traje pretprodaja ulaznica.

'Drago nam je festivalskoj publici predstaviti, nakon višegodišnjih nastojanja, skupinu Kafig koreografa Mourad Merzoukia s predstavom PIXEL , iako smo dio autorske ekipe imali prilike upoznati ranije. Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvorit će međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave CANDY´S CAMOUFLAGE u koreografiji Chris Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike. Također,  poznata nam skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder FACE IN, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija, zahvaljujući potpori i kontinuiranoj suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina. Imat ćemo prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote. Uz Silviju upoznajemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom TRISTISSIMO. Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora  tako da s entuzijazmom predstavljamo projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar SHAKE IT OFF, koji okuplja mlade izvođače, u koprodukciji s udrugom Domino, dok se Petra Zanki, nakon par godina izbivanja iz Hrvatske vraća na festival. Nakon što smo Petru podržavali putem ranijih festivala i putem rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru, te njenog učešća u EU projektu SPAZIO, krenula je put SAD-a, gdje u svom novom kreativnom domu u Seattleu pobuđuje pažnju javnosti i kritike te se postupno, ali sigurno etablira kao distinktni glas mlađe generacije koreografa Zapadne obale SAD-a, uz potporu jakih produkcijsih kuća Vertical Dance i On the Boards. Petra se vraća u Zagreb predstaviti svoj recentniji rad 365.

Sonja Pregrad predstavalja DOM; a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke,  jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu obljetnicu predstavom TRAVELOGUE , autora  Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA.

Nastavak suradnje sa slovenskom organizacijom FLOTA, predstavlja mladi plesni duet u usponu ALIEN EXPRESS, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme AEROWAVES, koja tradicionalno promovira nova europska koreografska imena, a s kojom nas veže dugogodišnja suradnja.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom.
S ponosom povodom 35. obljetnice ponovno u Zagreb (i u Rijeku) dovodimo britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. Nadalje, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao. Posljednje tri godine dio smo projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, http://www.movingbeyondinclusion.eu, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse gdje smo uspjeli utvrditi kreativnu sinergiju i suradnju zagrebačkog kolektiva IMRC i plesne grupe Magija iz Rijeke, koja je i organizator  festivala Inkluzivne scene.

Još jedan europski projekt započinje tijekom festivala u Zagrebu, a također se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti. Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije...' Opširnije

www.danceweekfestival.com