Preskočite na glavni sadržaj

17. FEKP u Zagrebu i Rijeci na temu 'Nasljeđe'

17. FEKP u Zagrebu i Rijeci na temu 'Nasljeđe'
Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP), popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, održat će se u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja, a ove je godine posvećeno 'Nasljeđu'. 
vrijeme: 27.05.2018. - 01.06.2018.

"Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… u svakome od ovih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica, svaki od njih jest i može postati priča za sebe", stoji u najavi na web stranicama 17. FEKP-a.

"Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom? – pitanja su to koja u djelima sudionika ovogodišnjeg FEKP-a povezuju našu sadašnjost i našu budućnost, ono što živimo", dodaje se.

Pred publikom u Zagrebu i Rijeci tijekom Festivala europske kratke priče čitat će i razgovarati brojni domaći i strani autori, među kojima organizatori ističu američku autoricu srpskih i slovenskih korijena Teu Obreht, čiji je prvi roman "Tiger's wife" osvojio uglednu Nagradu Orange i bio proglašen bestsellerom New York Timesa, te dobitnika Bookerove nagrade, Britanca Bena Okrija.

Gošća 17. FEKP-a bit će i velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O'Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem koje se dodjeljuje za knjigu pripovijedaka. Čitateljskoj publici Zagreba i Rijeke predstavit će se i jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, kao i ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku.

Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, održat će se i FEKP-ov natječaj za kratku priču. Natječaj na temu "Nasljeđe/Heritage" otvoren je od 23. travnja do 20. svibnja, a kojih deset priča ulazi u finale znat će se 27. svibnja. Tri nagrađene priče bit će proglašene na čitanju u sklopu festivala 29. svibnja u Teatru &TD u Zagrebu, a čitanje pobjedničke priče tradicionalno će zatvoriti festival.

Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari Stjepan Balent, Andrija Škare, Korana Serdarević, Ivan Jozić i Vladimir Arsenić. Kao i svake godine, autori triju najboljih priča osvojit će vrijedne nagrade a pobjednik odlazi na dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.

Tijekom festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske. (Hina)