Preskočite na glavni sadržaj

Noć knjige - 23.4.2018.

Noć knjige - 23.4.2018.
Noć knjige 2018. održat će se u ponedjeljak 23. travnja u čak 284 grada i mjesta diljem Hrvatske. U njoj će sudjelovati više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika, koji su pripremili preko 1130 programa i akcija na zajedničku temu 'Budućnost knjige'. 
vrijeme: 23.04.2018. - 23.04.2018.

Statistike su to kojom je u srijedu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu najavljena nacionalna manifestacija koja se ove godine održava sedmu godinu zaredom, i to na dan 23. travnja, kada se obilježava Međunarodni dan knjige i autorskih prava a nadovezuje se i na Dan hrvatske knjige, koji se obilježava dan ranije.

"Naša je ovogodišnja tema 'Budućnost knjige', što nam se činilo kao idealna tema za ovo vrijeme, kada svi zajedno razmišljamo što će se dogoditi s knjigom u Hrvatskoj, koja je budućnost bavljenja knjigom, izdavanja, pisanja i prodavanja knjiga", rekao je na konferenciji na novinare član Organizacijskog odbora Nenad Bartolčić, glavni urednik portala Moderna Vremena.

Temom se željelo potaknuti čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na razmišljanje o budućnosti i promišljanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama, postavljajući pitanje na koji način tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče.

"Knjigu treba sagledavati i u tom novom, digitalnom okruženju, novim formatima, što automatski mijenja i način na koji čitamo, a možda će mijenjati i način na koji će nove generacije pisati. Riječ je o jednoj dosta širokoj i otvorenoj temi, gdje se kreativnost može pokazati na nove načine, i to smo željeli potaknuti, da se knjiga sagledava u nekim novim kontekstima, i da i na taj način mlađu generaciju približimo knjizi i čitanju", pojasnio je Bartolčić.



Najviše sudionika do sad

Tema se pokazala intrigantnom jer je broj sudionika ove godine najveći do sad – u programu sudjeluje više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara, muzeja, udruga pisaca i drugih i to u 284 grada i mjesta diljem Hrvatske, gdje će posjetitelji moći birati između oko 1130 različitih programa i akcija, rekla je Dobrila Zvonarek, koja u Organizacijskom odboru predstavlja Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK) u Zagrebu.

Posebno se osvrnula na 100-postotno povećanje broja osnovnih škola koje su se ove godine priključile obilježavanju Noći knjige – čak 188, u usporedbi s prošlogodišnjih 96, a među sudionicima je i 26 vrtića, kao i brojne srednjoškolske i visokoškolske ustanove.

Zvonarek je najavila svečano "lansiranje" Noći knjige točno u podne 23. travnja u auli NSK-a i to uz simbolično lansiranje rakete od knjiga kojom se želi "na simboličan način ukazati kakvu budućnost želimo – a želimo budućnost sagrađenu od knjiga".

"Kao i svaka budućnost, i budućnost knjige bit će onakvom kakvu je mi sami stvorimo", istaknula je Zvonarek, te pozvala sve da se pridruže manifestaciji i zajedničkom stvaranju te zamišljene budućnosti.

Istraživanje čitalačkih navika Hrvata daje razloga za optimizam

Na svečanom otvorenju tradicionalno će biti iznijeti i podaci najnovijeg GfK-ova istraživanja hrvatskog tržišta knjiga, o čemu je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić zasad dao naslutiti samo to da ona daju razloga za optimizam, jer će "pokazati jedan malo ljepši trend".

Kao dio programa Noći knjige 2018., Nejašmić je najavio pokretanje projekta "Prijatelj knjige", u sklopu kojega će se prepoznavati najrevniji promicatelji knjige i čitanja a kojima knjiga nije redovan posao – hoteli, restorani, kafići i slično. Sva takva mjesta koja organiziraju najmanje pet promocija knjiga ili srodnih događaja godišnje od sada će dobivati dvojezični certifikat kojim se potvrđuje status 'prijatelja knjige'.

Noć knjige neprestano se širi, a ove godine istoga se dana održava i u susjednoj Sloveniji, te Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, napomenuo je Nejašmić, te istaknuo kako će organizatori nastojati svojim aktivnostima izvršiti dodatni pritisak na institucije kako bi sljedeća Noć knjige bila još bolja, da se "futurističkim" pristupom, temeljenim na jasnim politikama, "omogući da naša zamišljena budućnost stvarno bude bolja".

Da je budućnost mjesto i vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima pokazat će i izložba "Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!", koja će biti otvorena u sklopu svečanog lansiranja Noći knjige u NSK-u, a kojom se želi ukazati na važnost primjene toga ugovora u RH, kako bi se omogućila jednaka dostupnost knjiga i za osobe koje su slijepe ili slabovidne i one koje imaju teškoća u čitanju.

Tom prilikom također će biti proglašena tri najbolja rada natječaja za ilustracije i likovne radove "Ubaci knjigu u vremenski stroj!" u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

Astronaut nad fontanama

U Organizacijskom su odboru i Knjižnice Grada Zagreba, čija je Vanja Štalec istaknula da su hrvatske Narodne knjižnice, čiji su KGZ koordinator, ponovo prepoznale potrebe svoje lokalne zajednice, pa uz svoje klasične programe knjižničari izlaze iz knjižnica i programe Noći knjige organiziraju na mjestima kao što su zatvori, domovi za djecu, domovi za starije osobe, policijske škole i slično.

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige i ove će godine putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice, te putnicima svih triju plovnih područja Jadrolinije, od sjevera do juga Jadrana, omogućiti emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu, napomenula je nadalje Štalec.

Organizatori nastoje manifestaciji svake godine dati i humanitarni karakter, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna pomoć drugih – ove godine nakladnici su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja.

Predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i svi ostali najavljeni programi u Zagrebu će biti praćeni i 3D projekcijom na fontanama ispred NSK, nad kojima će ove godine, od 20 do 23 sata, letjeti astronaut.

Organizatori Noći knjige 2018. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i  Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Popis svih sudionika, programa i akcija dostupan je mrežnoj stranici https://nocknjige.hr. (Hina)

https://www.facebook.com/nocknjige.hr/