Preskočite na glavni sadržaj

Interliber 2017.

Interliber 2017.
Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, međunarodni sajam knjiga Interliber, ove godine slavi 40. rođendan a jubilarnu obljetnicu središnjeg zagrebačkog jesenskog kulturnog događanja hrvatski nakladnici, kako najavljuju, i ove godine dočekuju s bogatom ponudom beletrističkih i publicističkih naslova vrhunske domaće te prijevodne literature. 
vrijeme: 07.11.2017. - 12.11.2017.

Interliber se ove godine održava od 7. do 12. studenoga, a predstavit će u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma više od 300 izlagača iz 16 zemalja.

Manifestacija koja svake godine privuče više od stotinu tisuća posjetitelja – prošle ih je godine zabilježeno 130 tisuća – tradicionalno je mjesto susreta čitatelja i izdavača čiji se spoj raznovrsne ponude i pomno isplaniranih književnih predstavljanja i susreta s autorima, unatoč brojnim izazovima s kojima se posljednjih godina susreće izdavačka industrija, iz godine u godinu pokazuje kao izuzetno uspješna formula za privlačenje najširih publika.

Frakturinih 'prvih 15': Brend koji se prepoznaje

Upravo u godini u kojoj Interliber slavi 40. rođendan, zaprešićki nakladnik Fraktura slavi svojih 15 godina postojanja tijekom kojih se, po riječima glavnog urednika Seida Serdarevića, etablirao kao možda najvažniji književni izdavač "ne samo u Hrvatskoj nego i u području jugoistočne Europe".

"To potvrđuje čitav niz nagrada, uključivo i nagradu Londonskog sajma knjiga 2015. Naši domaći autori su prevođeni i cijenjeni u inozemstvu jednako kao i kod kuće, mi smo kuća s najvećim brojem osvojenih književnih nagrada domaćih autora", rekao je Serdarević Hini.

"No, ono što nam je najvažnije je da unutar svojega djelovanja – s aspekta književnosti, objavljivanja knjiga i dovođenja autora – uspijevamo spojiti našu kulturnu misiju s nekakvom svojom poduzetničkom pričom", dodao je.

Još je važnije to što su sve to skupa prepoznali čitatelji, "koji znaju da pod brendom Fraktura mogu pronaći pomno birane knjige, na kojima se urednički radi na svakome detalju, i da taj brend stvarno znači kvalitetu koja se prepoznaje".

Za ovogodišnji Interliber Serdarević je najavio čitav niz odličnih naslova, među kojima kao posebno važne izdvaja, od strane beletristike, "veličanstven biografski roman" Johna Williamsa "August", te od publicistike, "Povijest Oktobarske revolucije" Neila Faulknera, "jedinu povijest tog bez ikakve sumnje jednog od najvažnijih događaja 20. stoljeća koja će se pojaviti na hrvatskome tržištu".

Zatim je tu "od publicističkih naslova iznimno važna knjiga" Deana Jovića "Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj", koja postavlja pitanja o vladajućem narativu o hrvatskoj državnoj samostalnosti i Domovinskom ratu". Fraktura je objavila i novu knjigu "jednog od naših najvećih eurudita" Zdravka Zime, "Dnevnik jednog mitomana", kroniku uzbudljive 2016. godine tog književnog kritičara, feljtonista i pisca.

Među Frakturinim se novim naslovima ističe i nova knjiga istaknutog njemačkog povjesničara i romanopisca Philippa Bloma "Rastrgane godine", "koja govori o Europi i Zapadu između 1918. i 1939. na vrlo sličan način kako je to radio u svojoj knjizi 'Vrtoglave godine'".

Od domaćih autora Serdarević je posebno istaknuo novu knjigu Miljenka Jergovića "Nezemaljski izraz njegovih ruku", "o Sarajevskom atentatu, o našima i njihovima, a ustvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubojstvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni".

Najavio je i jednu posebnost vizualnog identiteta ovogodišnjeg Frakturina interliberskog štanda, na čijim će vanjskim zidovima biti izložena četiri crteža likovne umjetnice Ivane Jurić.

V.B.Z.: Novi Dan Brown, Igor Mandić i Mirjana Krizmanić

Nakladnik V.B.Z. na Interliberu tradicionalno predstavlja niz novih atraktivnih književnih naslova ponajbolje prijevodne i domaće književnosti, a kao najiščekivaniji ovogodišnji naslov glavni urednik Drago Glamuzina izdvaja novi roman Dana Browna "Postanak", "svjetski bestseler autora koji i u Hrvatskoj ima brojne čitatelje".

Kad je riječ o literarnoj fikciji, istaknuo je autobiografski intoniran roman "Lutka" Ismaila Kadarea, "jednog od najvećih živućih albanskih pisaca koji već dugo nije objavljivan u Hrvatskoj", te roman "Još" turskog pisca Hakana Gundaya, objavljenog u V.B.Z.-ovoj biblioteci "Europom u 30 knjiga", "koji govori o imigrantima, izvrsno je napisan i ubrzano se prevodi na sve evropske jezike".

Od domaće proze Glamuzina posebno izdvaja "Predsmrtni dnevnik" Igora Mandića, "knjigu kakve još nije bilo na ovim prostorima, u kojoj se autor odlučio pozabaviti najtabuiziranijim temama - suočavanjem sa smrću i samoubojstvom".

"Mandić je britak, lucidan, autoironičan i duhovit kao u svojim najboljim knjigama, a nije patetičan ni kad piše o najtežim emotivnim traumama", rekao je. Čitateljima glavni urednik V.B.Z.-a posebno preporuča i novi roman Marine Šur Puhlovski "Igrač", "koji majstorski tranšira maligne obiteljske odnose i hipokriziju i licemjerje društva u kojem živimo, za kojeg sam siguran da će biti primijećen, mračan ali ubojit".

Što se tiče publicistike, izdvojio je novu knjigu Mirjane Krizmanić "Zašto guramo glavu u pijesak", "koja se, kao i uvijek, pametno i upućeno bavi jednom od najčešćih ljudskih reakcija pri suočavanju s nekim problemom".

Do konca Interlibera iz tiska bi trebala stići i knjiga "U što vjerujemo mi koji ne vjerujemo", koju je osmislio i priredio Drago Pilsl, a u kojoj 30 poznatih hrvatskih intelektualaca i umjetnika (Boro Radakavić, Boris Pavelić, Ivana Bodrožić, Margo Pogačar,, Vili Matula, Ivo Josipović...) iznosi svoj odnos prema vjeri i religiji.

"Na kraju, upozorio bih i na novu knjigu pjesama 'Himna poraženih' jednog od naših najvažnijih pjesnika Mile Stojića", zaključio je Glamuzina.

Naklada Ljevak: Naglasak na vrhunskoj svjetskoj publicistici

Redakcija Naklade Ljevak za ovogodišnji Interliber najavljuje kvalitetnu domaću i stranu književnu elitu, s posebnim naglaskom na značajne i hvaljene publicističke naslove.

Među njima urednik Kristijan Vujičić posebno izdvaja knjigu tekstova hrvatskog znanstvenika svjetskoga glasa Igora Rudana "Točna boja neba" i knjigu krležoloških rasprava "Glasovi iz tmine", u kojoj akademik Krešimir Nemec otkriva razloge "zašto Miroslav Krleža nastavlja i prekogrobno dijeliti hrvatsku intelektualnu javnost".

Također je izdvojio i publicističku knjigu "O tiraniji" u kojoj povjesničar Timothy Snyder izlaže 20 lekcija dvadeset lekcija 20. stoljeća, "kritiku Trumpove opasne i autoritarne politike koja je bila bestseler br. 1 Amazona, New York Timesa i drugih".

Nadalje, tu su i hvaljeno djelo Mustafe Akyola "Islamski Isus", "islamska kristologija koja razmatra pitanje što današnji muslimani mogu naučiti od Isusa", te "Kultura", sveobuhvatna intelektualna povijest u kojoj se jedan od najznačajnijih suvremenih teroretičara kulture Terry Eagleton zalaže za vraćanje izvorne vrijednosti kulture.

Od publicističkih naslova izdvajaju se i knjige "Utopija za realiste" u kojoj novinar The Correspondenta Rutger Bregman, jedan od najprogresivnijih mladih mislilaca Europe, vodi čitatelja na putovanje kroz povijest ideje uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka; te "Internet nije odgovor", tehnološka i ekonomska povijest Interneta britansko-američkog pisca i teoretičara novih medija Andrewa Keena.

Naklada Ljevak za Interliber je pripremila i "Zimsku tvrđavu", bestseller New York Timesa američkog novinara i pisca Neala Bascomba, o epskoj misiji sabotaže Hitlerovog programa atomske bombe.

Od beletristike, iz Ljevaka najavljuju romane dviju dobitnica Nagrade Europske unije za književnost, "Nema, neka i ne bude", opisan kao "prava književna poslastica" mađarske spisateljice Edine Szvoren, i "Jednom sam zasigurno mekom travom potrčala" Austrijanke Caroline Schutti.

"Svakako da mi je kao uredniku jako drago što, uz kvalitetna domaća imena i djela, redakcija Naklade Ljevak dočekuje Interliber sa značajnim i hvaljenim publicističkim naslovima od koji su većina svjetski bestseleri", poručio je Vujičić.

Piše: Gea Vlahović

(Hina)

Vidi i:

INTERLIBER Vrhunski naslovi za tradicionalni vrhunac književne godine 
INTERLIBER Knjige za misleće ljude 

Opširnije na:
https://www.facebook.com/sajaminterliber.zagreb/
https://www.facebook.com/events/1958399447760379/