" />
izložba

Studenti kostimografije na Praškom kvadrijenalu


vrijeme: 06.06.2019. - 16.06.2019.
mjesto: Češka Republika; Prag

Na Praškom kvadrijenalu, najvećoj svjetskoj izložbi scenografije i kazališnog oblikovanja prostora koja se održava od 6. do 16. lipnja, u studentskoj selekciji predstavljaju se studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izložbom 'Vidljivo / nevidljivo: (raz)otkrivanje mitologije'.

Izložba se temelji na vizualnoj i izvedbenoj (re)interpretaciji pretkršćanskih hrvatskih mitoloških tema i likova inspiriranih tradicionalnim tekstovima i legendama te bajkama poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić kako bi se istražio način na koji tradicionalna mitologija odgovara suvremenoj zbilji, srodnim kulturama te nacionalnim (i međunarodnim) mitologijama, ističe se u priopćenju ULUPUH-a, koji je organizator izložbe u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Zavod za dizajn tekstila i odjeće, diplomski studij kostimografije.


Ideja za izložbu proizlazi iz projekta "Staroslavenska mitologija" (Muzej Mimara i Galerija ULUPUH, svibanj 2018.), koji su inicirali i vodili studenti kostimografije i mentori Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, Akademijom likovnih umjetnosti, Arhitektonskim fakultetom, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna te Školom mode i dizajna.


U uskoj suradnji studenata i mentora, studenti različitih umjetničkih područja razvili su performativnu izložbu u kojoj kostimi, scenografija, dizajn zvuka, video i glumci djeluju zajedno. Inspirirani mitologijom, studenti kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu stvorili su kostime i maske, te kostime u ulozi scenografije. Njihove ideje i vizualni materijali, kao i doprinos studenata režije, inspirirali su studente dramaturgije da napišu monologe raznih mitoloških likova, koje su zatim izvodili studenti glume, a studenti studija snimanja pretočili u video instalaciju.


Studentska izložba na Praškom kvadrijenalu uključuje i performans koji će se održati u okviru prostora dodijeljenog hrvatskoj studentskoj selekciji. Performans će izvesti studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu odjevene u kostime koje su osmislili studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.


Projektom se želi naglasiti značaj kostimografije i scenografije u izvedbenim umjetnostima, te neizbježnosti međusobne suradnje umjetnika različitih medija. Kako se ističe u priopćenju, ova je izložba ujedno i velika promocija zagrebačkog Sveučilišta, svih njegovih umjetničkih akademija te studenata koji su sudjelovali u projektu sa svojim mentorima.


Kustosice izložbe su docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Ivana Bakal, i Martina Petranović s Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnost. (Hina)
 

(R.P.B., 06.06.2019)