Preskočite na glavni sadržaj

8. MAGfestival

8. MAGfestival
Osmi MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati od 25. kolovoza do 3. rujna 2017. u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.
vrijeme: 25.08.2017. - 03.09.2017.

U okviru 8. MAGfestivala održat će se 4 koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva.

Ovogodišnji MAGfestival koncertom u petak (25.8.) otvorit će klavirski trio Amael iz Slovenije koji u Split dolazi nakon serije koncerata na najvećim svjetskim pozornicama poput onih u Londonu, New Yorku, Rimu i diljem Azije. Trio čine renomirani, međunarodno priznati glazbenici (Volodja Balžalorsky- violina, Damir Hamidullin - violončelo i Zoltan Peter - klavir). Oni će izvesti kapitalna djela originalno napisan za ovu vrstu sastava – klavirska tria Brahmsa, Schuberta i Smetane.

Na drugoj večeri festivala, u ponedjeljak (28.8.) nastupit će festivalski ansambl sastavljen mahom od splitskih glazbenika i nekoliko gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Oni će izvesti program pod nazivom „Hommage à Schubert“, čime će MAGfestival doprinijeti obilježavanju 220. godišnjice rođenja ovog skladatelja. Na programu će biti izvedena ne samo Schubertova djela, već i skladbe drugih skladatelja posvećena njemu. Ovogodišnji festivalski ansambl čine: pijanisti Ivan Batoš, Ivana Dragičević, Mladen Grgić i Marina Ivanova, violinist Dmitrij Večer, violinistica Nastja Perić, violončelistica Mia Grubišić, sopranistica Helena Mamić i kontrabasist Andrej Kašić.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak (1.9.) nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena izvesti „Ratne kvartete“ hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Radi se o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena. Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas - violina, Mia Grubišić - violončelo, Jaroslav Sadovij - klarinet i Sanja Vrsalović - klavir.

Festival završava u nedjelju (3.9.) glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla – Antiphonus. U ambijentu renesansne Papalićeve palače u kojoj je smješten Muzej grada Splita, madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića.

Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika