Preskočite na glavni sadržaj

Youngmasters Festival u Samoboru

Youngmasters Festival u Samoboru
Sedmi po redu Youngmasters Festival (međunarodna ljetna škola mladih glazbenika) u Samoboru održava se od 23. do 30. kolovoza 2017.
 
vrijeme: 23.08.2017. - 30.08.2017.
Đaci i studenti, pedagozi i umjetnici, gitaristi, pijanisti, klarinetisti, violinisti, violončelisti i saksofonisti, svi oni međusobno će se sporazumjeti jezikom glazbe u sklopu 7. Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika i Youngmasters Festivala.
Festival Youngmasters je izrastao iz Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, a ostvario je poseban uzlet u 2015. i 2016. godini. Tih sezona Youngmasters su pohađali mladi glazbenici iz 20-tak različitih zemalja Svijeta. Kroz svega 11 dana održavanja, priređeno je 15 koncerata klasične glazbe. Svi redom bili su odlično posjećeni, dok se za čak polovinu njih tražila stolica više.

Ni ove godine program neće razočarati pa će tako na čak 8 zaključnih koncerata nastupiti polaznici Ljetne škole i njihovi predavači, a kao vrhunac glazbene samoborske avanture, svi mladi glazbenici, ali i njihovi profesori, ujedinit će snage na Youngmasters Gala koncertu, koji će se održati 27. kolovoza u Župnoj crkvi sv. Anastazije s početkom u 20.30 sati.

Međunarodna nota festivala istaknuta je i u nazivlju koncerata pa tako imamo Le Concert du Matin, Tea Time Concert, Concertino Classico i dr. na kojima će publika imati priliku čuti međunarodno priznate pedagoge i muzičare poput Nataše Veljković (klavir), Tobiasa Stosieka (violončelo), Mihaela Paara (klarinet), Lovre Merčepa (saksofon), Maje Fleischman (violina) te gitariste Moranu Pešutić, Lorenza Michelia, Tomislava Vukšića i Pedra Ribeira Rodriguesa.

Koncertni dio Festivala obogaćen je i edukativnim sadržajem pa će se tako ove godine održati dvije tribine i predavanje. Na tribinama će predavači s visokih glazbenih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu te sudionici Youngmastersa raspravljati o prijamni ispitima na domaćim i stranim muzičkim akademijama, a studenti s iskustvom iz inozemstva nastojat će prenijeti svoje dojmove studiranja izvan granica Lijepe naše.
Predavanje na temu Kulturni identitet i djela Maria Castelnuova Tedesca održat će talijanski klasični gitarist Lorenzo Micheli u ponedjeljak 28. kolovoza u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, Samobor. (MIC)