Preskočite na glavni sadržaj

11. Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja

11. Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja
Provokativan francuski film 120 otkucaja u minuti, dobitnik Grand Prixa ovogodišnjeg canneskog festivala, te ruski Bez ljubavi koji je u Cannesu osvojio nagradu žirija, neke su od perjanica programa 11. Vukovar film festivala - Festivala podunavskih zemalja, koji će u ponedjeljak, 21. kolovoza otvoriti u Vukovaru pobjednik Berlinalea Tijelo i duša mađarske redateljice Ildiko Enyedi.
vrijeme: 21.08.2017. - 26.08.2017.

11. VFF održava se do 26. kolovoza u Vukovaru i još četiri grada, a donosi 80 filmskih projekcija na deset lokacija, najavio je u četvrtak u Zagrebu direktor VFF-a Igor Rakonić.

U glavnom programu bit će prikazano osam dugometražnih, devet kratkometražnih i 12 dokumentarnih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade, a festival otvara u ponedjeljak, 21. kolovoza "velika premijera", mađarski film "Tijelo i duša" redateljice Ildikó Enyedi, "nekonvencionalna ljubavna priča iz klaonice" koja je dobila Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg, 67. filmskog festivala u Berlinu, rekao je Rakonić na konferenciji za novinare u klubu Beertija.

Projekciji će nazočiti sama redateljica Enyedi, a svečano će otvorenje uveličati nastup grupe Detour.

Presjek programa dao je umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić, koji je istaknuo kako festival i ove godine tradicionalno donosi "najslađu selekciju" filmova, budući da predstavlja "zaista najbolje što se moglo probrati s dosadašnjih svjetskih festivala".

"Filmska selekcija je sjajna, festival se temelji na filmovima iz podunavskih zemalja i prebrali smo ono što je zaista bilo najbolje u ponudi ove godine", rekao je Sinovčić.

Hrvatske premijere ponajboljeg sa svjetskih festivala

Festival tradicionalno premijerno predstavlja filmove koji su osvajali nagrade u Cannesu, istaknuo je Sinovčić te kao dvije najvažnije među brojnim premijerama s canneskog festivala najavio "dva sjajna filma" - francuski film "120 otkucaja u minuti" redatelja Robina Campilla, provokativno intimno svjedočanstvo o borbi protiv AIDS-a koji je osvojio Grand Prix, odnosno drugu nagradu po važnosti, te "hrabar film" ruskog redatelja Andreya Zvyagintseva "Bez ljubavi", koji je u Cannesu osvojio nagradu žirija.

Od filmova iz konkurencije za nagrade organizatori još izdvajaju naslove "Iz ništavila" Fatiha Akina i "Jupiterov mjesec" Kornela Mundrucza, koji su se ove godine natjecali za Zlatnu palmu u Cannesu, "Wilde Maus" Josefa Hadera i "Ana ljubavi moja" Calina Petera Netzera, koju su se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda u Berlinu, te "Masaryk" Juliusa Ševčika i "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, koji su također imali premijeru u Berlinu.

Od canneskih premijera bit će prikazana i komedija "Kako zavesti curu na tulumu" s Nicole Kidman i Elle Fanning, te krimić "Paklena noć" s Robertom Pattinsonom. VFF nastavlja tradiciju premijernih prikazivanja najboljih i nagrađivanih filmova i s festivala u Sundanceu, odakle stiže još jedna komedija, "Moja ljubavna priča" s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan, "koju su brojni američki kritičari nazvali najpametnijom romantičnom komedijom ove godine".

Od hrvatske produkcije, u konkurenciji dugometražnih igranih filmova bit će prikazan "Mrtve ribe" redatelja Kristijana Milića, u kratkometražnoj konkurenciji "Blagoslov" Zvonimira Rumboldta i "Tanja" Jasne Nanut, te, u dokumentarnoj, filmovi "Život od milijun dolara" Roberta Tomića Zubera i "Moj život bez zraka" Bojane Burnać.

Retrospektive, dokumentarci i nagrade

Popratni program podijeljen je na "Svijet", "Francuski fokus", "Austrijski fokus", "Europskih velikih pet", "Viking invazija" s presjekom ponajboljih skandinavskih filmova, "Arheo", "Europo otvori se", koji prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, a bit će također upriličene i dvije retrospektive, Retrospektiva Jet Lija i Retrospektiva Christiana Munguia.

Prošle godine inauguriran program "Odabrao Đelo Hadžiselimović", posvećen komercijalnim i dokumentarnim filmovima jednako prepoznatim od publike, kritike i medija, donosi na brodu Bajadera projekcije šest filmova, koliko će ih ove godine biti prikazano i u programu "Matineje" namijenjenom najmlađoj publici.

O dobitnicima festivalskih nagrada - Zlatni šlep za najbolji dugometražni film, Zlatni šlep za najbolji kratkometražni film, te Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film - odlučivat će žiri. Čine ga glumac Emir Hadžihafizbegović, urednica na HRT-u Branka Papić i filmski kritičar Dean Kotiga (kratki i dugometražni igrani filmovi), te poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski i njemački redatelj i producent Tim Van Beveren (dokumentarni film). Domaće boje "branit će" nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Dodijelit će se i Nagrada za životno djelo redatelju Antunu Vrdoljaku, kao i Nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji književniku i scenaristu Pavlu Pavličiću.

Bogat popratni edukativni i glazbeni program

Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje čak četiri filmske radionice, dok će festivalsku publiku besplatnim koncertima na terasi shopping malla Golubica počastiti i grupa Jinx (23. kolovoza), na zatvaranju festivala u subotu 26. kolovoza nastupit će Kojoti, a ostale večeri za plesne će se ritmove pobrinuti poznati DJ-evi Alen Balen, Tomo Ricov i DJ Neno.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija – u Vukovaru to su terasa Agencije za vodne putove i perivoj Dvorca Eltz, Cinestar Vukovar, Vukovarska ada i Brod Bajadera, te u Borovu Naselju Kino Borovo Naselje, Muzej Vučedolske kulture u Vučedolu, osječko Kino Uranija, Centar kulture Valpovo i Gradski kinematograf Beli Manastir. (Hina)
 
https://www.facebook.com/vukovarfilmfestival/