Preskočite na glavni sadržaj

10. festival 'Vrisak' u Rijeci

10. festival 'Vrisak' u Rijeci
Na 10. festivalu autora i sajma knjige "Vrisak", koji će se od 31. svibnja do 10. lipnja održati u Rijeci, bit će gotovo 50 događaja, a glavna tema je "Književnost između egzila i azila", najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu. 
vrijeme: 31.05.2017. - 10.06.2017.

Kako je rekao umjetnički direktor tog festivala i glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ-u Drago Glamuzina, to je svojevrsni hommage književniku Predragu Matvejeviću, kojem je upravo to bila jedna od ključnih tema. "Poticao nas je da ustrajemo s ovim festivalom i u vremenima koja mu nisu bila sklona, i kad smo razmišljali o prestanku djelovanja", istaknuo je Glamuzina.

S druge strane, rekao je, to nije samo hommage, nego i vrlo aktualna tema današnjeg svijeta. "O novim migracijskim valovima i učincima na ljude na festivalu će govoriti pisci koji su i sami prošli takva iskustva, poput Claudia Magrisa, Aleksandra Hemona, Slavenke Drakulić ili Bekima Sejranovića", dodao je Glamuzina.

U sklopu programa "Europom u 30 knjiga", u kojem VBZ objavljuje 30 knjiga suvremenih pisaca iz 30 europskih zemalja u tri godine, ove će se godine u Rijeci predstaviti Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i Beqë Cufaj, čije se knjige objavljuju ove godine.

Predstavit će se novija izdanja domaćih autora, koji su ove godine dobili veliku pozornost kritike i čitatelja, poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića i Rade Jarka, te novi, još neobjavljeni roman Ivice Prtenjače. U programu "Vriska" ove je godine i dio Festivala europske kratke priče pod nazivom "Luka Europe".

Mladen Zatezalo, direktor izdavačke kuće VBZ-a, koja je uz Udrugu "Vrisak" organizator festivala, istaknuo je da taj festival za Rijeku znači mnogo te da raste iz godine u godinu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da se program Festivala europske kratke priče s motom "Luka Europe" izvrsno slaže s glavnim motom projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. godine, a to je "Luka različitosti". Glavna tema "Vriska" su migracije, a to je ujedno jedna od glavnih tema EPK 2020., rekao je Obersnel.

Sajamski - prodajni dio tog festivala počeo je 22. svibnja predstavljanjem izdanja u knjižari VBZ-a te u dvjema montažnim kupolama na Korzu s popustima od 20 posto za nove naslove do čak 80 posto za starija izdanja.

Nakon konferencije za novinare predstavljen je novi roman bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona "Kako su nastali ratovi zombija" u kojem se govori o odnosima između imigranata u SAD-u i domaćeg stanovništva. (Hina)