Preskočite na glavni sadržaj

23. Galovićeva jesen

23. Galovićeva jesen
Međunarodni festival književnosti - 23. Galovićeva jesen, održava se od 26. do 29. listopada 2016. u Koprivnici. U sklopu festivala dodijelit će se i nagrada Fran Galović za najbolje djelo zavičajne tematike.
vrijeme: 26.10.2016. - 29.10.2016.

Književni festival „Galovićeva jesen“ organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Prvi puta organiziran je 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije.

U sklopu manifestacije organiziraju se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično. Od 1997. dodjeljuje se i Nagrada „Fran Galović“ za knjigu zavičajne tematike. Dosadašnji dobitnici nagrade.

Podravsko-progorski ogranak DHK uključuje se u organizaciju “Galovićeve jeseni” 2009. godine, zahvaljujući čemu je manifestacija ubrzo (2011.) dobila i međunarodni karakter – osim domaćih književnika, gosti festavala postali su i strani književnici.

Tijekom dvadeset tri godine održavanja (1994.-2016.) „Galovićeva jesen“ izrasla je u najznačajniju književnu manifestaciju Koprivnice i Podravine. Važno mjesto zauzima i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike cijenjena je na nacionalnoj razini.

Godine 2011. ova književna manifestacija prekoračila je granice Hrvatske i prerasla u međunarodni festival književnosti. Tako će biti i ove godine – uz književnike iz Hrvatske na manifestaciji će sudjelovati i autori iz Afganistana, Slovačke, Poljske, Slovenije i Mađarske.

Program manifestacije možete preuzeti ovdje.