Preskočite na glavni sadržaj

8. One Take Film Festival

8. One Take Film Festival
Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru - One Take Film Festival, čije će se osmo izdanje s beskonačnošću kao 'light motivom' održati od 21. do 23. listopada u Zagrebu, prikazat će u službenoj konkurenciji 24 filma koja se, u duhu festivalske forme, natječu za jednu jedinu nagradu - Grand Prix.
vrijeme: 21.10.2016. - 23.10.2016.

Od filmova iz natjecateljskog programa, koji se prikazuje u kinu Europa, dvadeset su kratkometražnih i četiri dugometražna, a dolaze iz trinaest zemalja.
 
"Među filmovima iz Irana, Australije, Njemačke, Belgije, Kanade i drugih zemalja u konkurenciji su i tri hrvatska -  prvi dugometražni film u jednom kadru "Sirene i krikovi" Ivana Perića te eksperimentalni "Pogled s prozora" Stanka Hercega i "Na plaži" Gorana Škofića", rekla je direktorica festivala Sanja Šamanović na konferenciji za novinare.
 
Najavila je kako će koncept cijelog ovogodišnjeg festivala biti vezan uz beskonačnost, većina filmova u konkurenciji kroz izvedbeni način propituju emocije, obiteljske odnose, vrtnju u krug, beskonačni kadar.
 
Osim natjecateljskog programa festival u glavnom programu prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, no zanimljivi su zbog svog svježeg i inovativnog pristupa, te donosi izložbu koja je koncepcijski vezana za jedan kadar.
 
Programu "One Take in Space" izvan konkurencije filmove u jednom kadru predstavlja u galerijskim prostorima, u čemu niz godina surađuje sa zagrebačkom galerijom Greta.
 
Ove je godine taj program posvećen njemačkom konceptualnom autoru Florianu Gwinneru, koji će se u "Greti" od 17. do 22. listopada predstaviti s četiri filma.
 
"Gwinner je već sudjelovao na One Take Film Festivalu,a filmovi s kojima se sada predstavlja svi imaju koncept beskonačnosti", rekla je Šamanovć, najavivši projekcije njegovih video radova "Trg ispod trga", "Dekoracija", "Model" te noviji "Stvari (Europa)".
 
Program "Almost One", posvećen uratcima koji nisu u potpunosti ispunili stroge kriterije filmova u jednom kadru, donosi četiri filma.
 
"Svake godine prijavi se dio filmova koji ne zadovoljavaju uvjete da nemaju nikakve manipulacije u montaži, nego su u potpunosti snimljeni od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere, pa ih prikazujemo u tom programu", objasnila je Šamanović.
 
Izvan konkurencije se održava i program koji predstavlja filmove u jednom kadru pojedinih kinematografije - osmi One Take ovaj put dovodi izbor iranskih radova, u kojemu su i tri višestruko nagrađivana. Među njima je i prvi put jedan eksperimentalno-animirani film - "Gospodin Paint u predsjedničkoj palači" Saeeda Naghaviana.
 
Izložba "Kretanje u krug" u Gliptoteci HAZU
 

Već tradicionalno u Gliptoteci HAZU postavit će se izložba vezana uz sam koncept i ideju festivala.
 
Kustosica izložbe Davorka Perić najavila je da će se ovogodišnja izložba "Kretanje u krug" održati od 15. do 25. listopada, s radovima devetero hrvatskih umjetnika.
 
Riječ je o izložbi koja, polazeći od strukture rada koju karakterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuje mjesta prelaženja granica između medija, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija - fotografije i grafičkih medija.
 
Izlažu, među ostalima, Goran Trbuljak, Boris Greiner, Dalibor Martinis, Sandro Đukić, Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Tomislav Gotovac.
 
U popratnom programu njemački kandidat za Oscara
 
Popratni program koji predstavlja mlade redatelje - "Loading..." donosi retrospektivu njemačke producentice, redateljice i scenaristice Maren Ade, čiji je zadnji film "Toni Erdmann" ovogodišnji njemački kandidat za Oscara na stranom jeziku.
 
Prikazat se i njezini dugometražni filmovi "Šuma za drveće" i "Svi ostali".
 
Po uzoru na zagrebački festival u svijetu se organiziralo još niz sličnih događanja, s kojima One Take surađuje, a jedan od njih je i londonski natjecateljski program One Shot Movie Competition čijih će se desetak izabranih kratkih igranih filmova u jednom kadru prikazati u sklopu programa "Predstavljamo..."
 
Osim filmskog programa Festival organizira radionice -  dvije su već održane u Momjanu i Zlarinu, a ovogodišnju predfestivalsku radionicu "Beskonačnost" vodit će u Zagrebu montažer i redatelj Staša Čelan, a scenaristčku "Pisanje u jednom dahu" Jasmina Kallay.
 
Radionice se organiziraju u suradnji s Kinoklubom Zagreb, Festivalom vizualnih i audio medija Vizura aperta, Zagrebačkim foto savezom i Kinoklubom Karlovac.
 
O izazovima i razlozima snimanja filmova u jednom kadru govorit će se i na okruglom stolu "Kadar izazova", na kojem će sudjelovati autori, filmski teoretičari i kritičari.
 
Festival One Take utemeljio je 2003. Vedran Šamanović, a od 2004. se održava se bijenalno. Na proteklih sedam prikazano je oko 200 filmova u službenoj konkurenciji iz više od trideset zemalja.
 
O ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade odlučivat će tročlani žiri, poljsko-finska umjetnica Ewa Gorzna, koja je prije dvije godine osvojila Grand Prix na One Takeu, prva crnogorska filmska i televizijska redateljica Marija Perović  i hrvatski filmski redatelj Miroslav Sikavica. (Hina)