Preskočite na glavni sadržaj

46. Varaždinske barokne večeri

46. Varaždinske barokne večeri
Ovogodišnji festivalski program publici će od 23. rujna do 4. listopada 2016. ponuditi šesnaest koncerata u Varaždinu i još devet u mjestima varaždinske i susjednih županija. Ovogodišnja zemlja-partner je Španjolska.
vrijeme: 23.09.2016. - 04.10.2016.

"Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu rastu. Nakon Italije i Francuske u ove tri godine sada imamo i Španjolsku. Ove godine imamo zemlju partnera koja je zadužila cijelu civilizaciju i u gotovo dva tjedna moći će se čuti i vidjeti najbolje što Španjolska daje", rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić u utorak na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Najavio je poseban glazbeni program iz "zemlje strasti, flamenka i koride" te nastupe ansambala koji će izvoditi autentičnu glazbu ulica, ali i velikih autorskih imena iz razdoblja baroka.

Španjolski veleposlanik Eduardo Aznar istaknuo je vrlo visoku kvalitetu suradnje s organizatorima na pripremi 46. Varaždinskih baroknih večeri koje će u potpunosti predstaviti španjolsko zlatno doba kroz glazbu, izložbe i gastronomiju. Da posjetitelje očekuje poseban doživljaj na ovogodišnjem festivalu potvrdila je i predsjednica žirija Zdenka Weber naglasivši "emocionalnu stranu španjolskog karaktera i temperamenta koja se može čuti u glazbi". Dodala je da je okretanje izvođenju barokne glazbe na autentičnim glazbalima dobar smjer Varaždinskih baroknih večeri, koje su u najužem krugu svjetskih baroknih festivala koji se iščekuju.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je da ova manifestacija grad vraća njegovim korijenima. "Varaždin se nakon Špancirfesta i Trash film festivala, malo otkačenijih, vraća korijenima, festivalu koji ga najkvalitetnije karakterizira. Barok je povijesni identitet Varaždina, a pred nama su dani vrhunske glazbe i izvođača, ali i popratnih sadržaja poput izložbe cvijeća. Varaždin je s pravom grad baroka, cvijeća i glazbe", rekao je gradonačelnik.

Uz ansambl La Ritirata koji otvara festival, u Varaždin dolaze svjetski poznati glazbenik Jordi Savall, ansambl La Galania sa sopranisticom Raquel Andueza, ansambli Tercia Realidad i Regina Iberica, a nakon 2012. i festivalske nagrade Ivan Lukačić za najviši izvođački domet vraća se ansambl Le Tendre Amour.

Koncerti 46. varaždinskih baroknih večeri održavat će se u Varaždinu, Trakošćanu, Lopatincu, Prelogu, Ludbregu, Belcu, Varaždinskim Toplicama, Vinici, Križevcima i Krapini. Festival završava 4. listopada svečanom dodjelom nagrada uz koncert učenika Glazbene škole u Varaždinu i Varaždinskog komornog orkestra.

Pokroviteljica Varaždinskih baroknih večeri je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. (Hina)