Preskočite na glavni sadržaj

Dopust / Dani otvorenog performansa u Splitu 2016

Dopust / Dani otvorenog performansa u Splitu 2016
Od 19. do 24. rujna, u Multimedijalnom Kulturnom Centru, Galeriji Umjetnina, podrumima Dioklecijanove palače te u javnom gradskom prostoru grada Splita, održava se ovogodišnje izdanje festivala DOPUST -  Dani otvorenog performansa u Splitu.
vrijeme: 19.09.2016. - 24.09.2016.
Festival se ove godine bavi pitanjem situacije te reakcije, a sve u obliku umjetničke akcije, a izložbom 'Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties' predstavit će i scenu bečkog akcionizma, radovima umjetnika poput Hermanna Nitscha, Guntra Brusa, Otto Muehla i Rudolfa Schwartzkoglera.

Tijekom programa izvedbama u galerijskom i javnom prostoru predstavit će se umjetnici Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Marko Marković,Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub.
 
Izložba Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties predstavit će publici Bečki Akcionizam, jedan od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, koji ne gubi svoj kontinuitet još ni danas. U ranim 1960-im njezini glavni protagonisti Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarz Kogler su otišli izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objektima i tvarima u prostoru i vremenu.
 
Njihov cilj je bio "izravno" suočavanje s osjetilnom i psihičkom stvarnošću u svim mogućim aspektima-uključujući tragična, teško probavljiva i prije svega društveno potisnuta iskustva- koja će intenzivirati umjetničke forme kako bi došlo do pojačana svijesti.  Akcionisti su se držali radikalnog pristup te odbijali kompromis što je njihova jasna stavka bez premca u povijesti umjetnosti. Odgovor u njihovim akcijama, fotografijama i filmskim zapisima su generirane snažnim intenzitetom.
 
Akcionizam je uzrokovao metež i skandal- ne samo u vrijeme kada se događao - no isto je tako izazvao raspravu o tabu pitanjima te na kraju bio ko-inicijator procesa socijalnog premišljanja. U povijesno-umjetničkom smislu Bečki Akcionizam je napravio značajan doprinos međunarodnom razvoju od 1950-ih i 60-ih godina.
Akcije su vratile predmet ispitivanja "stvarnoga" svijeta, nakon zapadne poslijeratne umjetnosti gdje je dominirala apstrakcija i njezin introspektivni sadržaj.
 
Što se tiče međunarodnog kompetentnog centra Vienna Actionism, MUMOK/ Museum Moderner Kunst stiftung Ludwig Wien, ne samo da broji značajna djela bečkih akcionista Güntera Brusa, Otto Muehla, Hermann Nitscha, Rudolf Schwarzkoglera, već i arhivira suvremeni dokumentarni materijal brojni snimaka, zapisa, skica, akcijskih fotografija i pisama. Zbirka prikazuje razvoj Akcionizma od njegovog ranog starta iz slike te širenja slikarstva u korist inscenacije događanja u prostoru i vremenu.

Izložba 'Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties Vienna'  biti će predstavljena u Galeriji MKC Split tijekom trajanja Dopust programa od 19. do 24. rujna.

Kustosi izložbe su dr. Eva Badura Triska direktorica arhiva Akcionizma MUMOK i Marko Marković umjetnički direktor festivala DOPUST.
U suradnji s Galerijom Umjetnina Split i direktorom Brankom Franceschijem u sklopu programa DOPUST, dr. Eva Badura Triska održat će predavanje o bečkom akcionizmu s referencama na slikarstvo bečkog modernizma.

Dani otvorenog performansa međunarodni je festival izvedbenih umjetnosti koji se se ove godine održava u Hrvatskoj, Austriji i Meksiku. Nakon uspješne realizacije programa Dana otvorenog performansa u Beču pri Galeriji Michaela Stock gdje su se predstvaili hrvatski i strani umjetnici program se nastavlja u Splitu.
 
Galerija Michaela Stock iz Beča ujedno je i inicijator suradnje između Mumoka i Dopusta čija se zajednička ideja o predstavljanju Akcionizma u Hrvatskoj dalje razvijala ka Galeriji Umjetnina Split, HULU Split, MKC-u Split te MMSU-u iz Rijeke.
 
Ovogodišnji Dani otvorenog performansa u Splitu održat će se u partnerstvu s Multimedijalnim Kulturnim Centrom, Hrvatskom Udrugom Likovnih Umjetnika, Galerijom Umjetnina Split te MUMOK | Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien.

Više o programu