Preskočite na glavni sadržaj

7. MAGfestival - festival komorne glazbe

7. MAGfestival - festival komorne glazbe
Svečano otvaranje 7. MAGfestivala – festivala komorne glazbe održat će se u subotu 27. kolovoza 2016. godine u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, s početkom u 20 sati. Ovogodišnji MAGfestival, koji traje do 4. rujna, donosi pet koncerata vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva.
vrijeme: 27.08.2016. - 04.09.2016.

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po sedmi puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

MAGfestival će se i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, održati pod 'etiketom' EFFE Festival Label koju dodjeljuje Europsko festivalsko udruženja (EFA – European Festivals Association).

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), pokrenut 2015.godine od strane Europskog festivalskog udruženja, je međunarodna platforma pokrenuta sa ciljem povezivanja različitih vrsta festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

Tijekom prvih šest godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 200 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 6000 posjetitelja. Iako orijentiran prvenstveno na splitsku publiku, festival svake godine privlači i sve veći broj stranih gostiju, a kvalitetno je popraćen i od strane brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata dobivaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a uz to mogu razgledati i Muzej grada Splita i stalni postav  Galerije Emanuel Vidović.

Program

• Subota 27.08. u 20 h: Otvorenje 7. MAGfestivala i koncert ansambla Ars longa
Ansambl Ars longa, sastavljen od vrhunskih profesionalnih glazbenika koje je povezala ljubav prema glazbi 18. stoljeća – jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe, izvest će povodom otvaranja 7. MAGfestivala program pod nazivom „Talijanski barok, od Venecije do Napulja“ i na taj način nas uvesti u glazbenu avanturu kroz vrijeme i stilove koje nas očekuje kroz pet koncertnih večeri na ovogodišnjem MAGfestivalu. Čari talijanskog baroka na povijesnim instrumentima prenjet će nam Ana Benić (barokna flauta), Stjepan Nodilo ( barokna oboa i blokflauta), Lea Sušanj Lujo (barokni violončelo), Linda Mravunac Fabijanić (čembalo) i Monika Cerovčec (sopran),.

• Ponedjeljak 29.08. u 20 h: Glazbeni salon devetnaestog stoljeća
Trio međunarodno priznatih umjetnika u sastavu Laura Vadjon (violina, Hrvatska), Antigoni Tsalla (flauta, Grčka) i Mislav Režić (gitara, Hrvatska) izvest će nesvakidašnji program – skladbe originalno naspisane u 19. stoljeću upravo za ovu vrst sastava. Posebna zanimljivost koncerta je što će glazbenici koncert izvesti na replikama instrumenata iz 19. stoljeća kako bi što vjernije dočarali zvuk i atmosferu tadašnjeg glazbenog salona.

• Srijeda 31.08. u 20 h: Festivalski ansambl - MAGansambl
Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. Ove godine festivalski ansambl sastavljen od mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG, ali i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske,  izvest će komorne simfonije Paula Hindemitha koje  publika u Splitu do sada još nije imala priliku čuti.

• Četvrtak 1.9. u 20.h: Brass kvintet Podium
Nedavno osnovani brass kvintet Podium čini pet vrhunskih hrvatskih glazbenika: Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba), koje je u ovaj sastav spojila ljubav prema limenim puhačkim instrumentima i komornom muziciranju. Na koncertu u Splitu kvintet će izvesti program sastavljen od kompozicija modernog stila te tradicionalnih i jazz skladbi aranžiranih za brass kvintet uključujući i integralnu prazivedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera.

• Nedjelja  4.9. u 20 h: Trio Korngold (Njemačka)
Trio Korngold, klavirski trio sa međunarodnom reputacijom, nagrađivan na natjecanjima i festivalima diljem Europe,  osnovan je u Berlinu 2012. godine. Trio čine Diana Tishchenko (violina, Ukrajina), Kajana Pačko (violončelo, Hrvatska) i Joachim Carr (klavir,  Norveška). Glazbeni sladokusci će, na prvom nastupu Tria Korngolda u Splitu, moći čuti poznata klavirska tria  J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.