Preskočite na glavni sadržaj

14. festival svjetskog kazališta

14. festival svjetskog kazališta
Četrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.
vrijeme: 09.09.2016. - 24.09.2016.

Festival će 9. rujna u 20 sati otvoriti predstava Brak Marije Braun slavnoga njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne.

Predstava će biti izvedena reprizno 10. rujna u 18 sati.

Glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosada imala prigodu vidjeti njegova suvremena scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu Noru (2003.), Shakespearove Hamleta (2008.) i Othella (2011.) te Smrt u Veneciji  Thomasa Manna (2013.).  Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne am Lehniner Platz.

Brak Marije Braun prvi je dio Fassbinderove trilogije (Lola i Čežnja Veronike Voss) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je, postavši u Europi jednim od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma, ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju.

Festival svjetskoga kazališta nastavit će se 20. rujna, autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe chelfitsch, Vremensko putovanje kroz sobu/Time’s Journey Through a Room. Okada koji je jedan od ključnih kazališnih autora suvremenoga japanskog teatra, u svojem posljednjem projektu,  referirajući se na eleganciju japanskoga No-kazališta, kreira svijet u kojemu se sukobljava svijet živih i mrtvih, prikazujući zavist živih prema onima umrlim u nadi. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora. Kroz izvedbu predstave Vremensko putovanje kroz sobu, ova dvojica umjetnika vode gledatelje i dalje, pružajući im prigodu da dožive odnose između nevidljiva zvuka, tijela, jezika i prostora. Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17 i 21 sat.

Festival svjetskog kazališta završit će 23., odnosno 24. rujna, u 20 sati izvedbama predstave Tuge/Tristesses Anne-Cécile Vandalem. Ovaj glazbeno-kazališni projekt u produkciji  Das Fräulein (Kompanie), u fokus stavlja odnos između moći i tuge. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, autorica Anne-Cécile Vandalem s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju tugom mase. Preko filmski dizajnirane scene, ona svjetlo reflektora baca na moć medija i način na koji funkcionira propaganda, otvoreno ili u sjeni, pritajeno.  Tuge zajedno s video instalacijom Still too sad to tell you/Još pretužana da bih ti rekla, čini diptih na temu tuge, koji je kreirala Anne-Cécile Vandalem.
 
Ulaznice je do 29. kolovoza moguće kupiti online na web stranici www.hnk.hr, a od 29. kolovoza i na blagajni HNK u Zagrebu. (hnk.hr)