Preskočite na glavni sadržaj

Avvantura Film Festival Zadar & FilmforumZadar Matchmaking 2016.

Avvantura Film Festival Zadar & FilmforumZadar Matchmaking 2016.
7. Avvantura Film Festival Zadar & FilmforumZadar Matchmaking industrijski dio održava se od 20. do 26. kolovoza 2016. u Zadru, na Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Benkovcu, Biogradu na moru, Sv. Filipu i Jakovu i Kalima.  
vrijeme: 20.08.2016. - 26.08.2016.

Ove godine u posebnom su fokusu mladi redatelji i naravno koprodukcije koje Avvantura njeguje od samoga osnivanja.

“Kroz ovih sedam godina profilirali smo se u festival koji u fokus stavlja mlade autore koji traže svoj komunikacijski kanal i publiku, a festivali poput Avvanture pružaju im priliku da prikažu svoj film koji, bez obzira na kvalitetu, ne može u redovitu kino distribuciju. Koprodukcije pak potičemo kroz svoj industrijski dio i ponosni smo da su mnoge od njih rođene i na našem festivalu. Vrlo konkretno koprodukcije sa svojim partnerima potičemo i putem festivalskih nagrada, primjerice u vidu studijskih usluga” kaže direkor i osnivač Avvantura festivala Zadar Sergej Stanojkovski.

Pravo je zadovoljstvo tako na festivalu premijerno prikazati svježi naslov koji nam stiže s upravo završenog filmskog festivala u Locarnu, a koji potpisuju prošlogodišnji dobitnici Grand Prixa na Avvanturi (za film The Lesson/Lekcija): bugarski redateljski tandem Kristina Grozeva i Petar Valchanov. Njihov novi film zove se “Glory” i prati poštenog radnika sa željeznice koji je pronašao torbu s milijunima leva, predao ih Ministarstvu prometa i za to dobio novi sat, koji uskoro prestane raditi.

U Zadar ponovno dolazi (bio je na Avvanturi prije nekoliko godina s kratkim filmom) i mađarski redatelj Szabolcs Hajdu čiji je film “It is not the time of my life”, prošli mjesec u Karlovym Varyma dobio Grand Prix, a sam Hajdu koji i glumi u filmu, nagradu za najbolju mušku ulogu. Žiriju prestižnoga filmskog festivala svidjela se priča o mladoj mađarskoj obitelji koja je otišla u Škotsku u potrazi za boljim životom, pa se ipak vratila kući…ovoga puta pod isti krov s rodbinom.

Na istome festivalu (Karlovy Vary) nagradu za najbolju režiju dobio je jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša Damjan Kozole,  za igrani film “Noćni život” u kojem poznatog odvjetnika pronalaze polumrtvog na ljubljanskoj cesti, a dok se doktori bore za njegov život, odvjetnikova se žena bori s raznim strahovima i gazi moralne principe kojima se inače vodila u životu. Scenarij ovoga filma uz Kozolea potpisuje i Ognjen Sviličić koji također dolazi u Zadar.

“Dnevnik mašinovođe” je hrvatsko-srpska koprodukcija redatelja Miloša Radovića, s Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi mašinovođe koji slučajno pobije ljude u nesreći i mora živjeti s time. Ova se komedija / melodrama jako svidjela publici renomiranoga filmskog festivala u Moskvi koja ga je proglasila najboljim filmom, a zadarska će publika prva kod nas moći donijeti svoje mišljenje o “Dnevniku mašinovođe”!

Iza naslova “10 billion” stoji ime britanskoga redatelja Petera Webbera koji dolazi na Avvanturu kako bi predstavio svoj impresivni eko dokumentarac koji publiku nikako neće ostaviti ravnodušnom jer se radi o svima nama koji svakodnevno štetimo planeti na kojoj živimo: od pojedinaca, biznisa, politike. Sinopsis je prilično jednostavan, poznati znanstvenik drži predavanje…koje će vas oboriti s nogu svojim upečatljivim primjerima koji potkrepljuju činjenice za koje kao da nitko previše ne mari…

Webber se i ranije bavio dokumentarnim filmom, no slavu mu ipak donosi “Djevojka s bisernom naušnicom” s Colinom Firthom i Scarlet Johansson u glavnim ulogama, a film je bio nominiran i za Oskara. Režirao je i nekoliko epizoda serije “Six Feet Under”, kultni horor “Hannibal Rising”…

Avvantura nastavlja suradnju s Eye on Film platformom koja godinama ulaže napore da kvalitetnim filmovima mladih autora osigura festivalski život koji će im osigurati vidljivost i dati šansu da i dalje rade i stvaraju nove filmove. A konkurencija je i među početnicima svake godine sve jača. Finski redatelj Miiko Kuparinen snimio je tako prvi igrani film na engleskom jeziku. U “2 Nights till morning” koji kritika opisuje kao elegantan, dirljiv film, namijenjen prvenstveno ženskoj zrelijoj publici, pozvao je potvrđenu glumicu Marie-Josee Croze koja je prije desetak godina nagrađena u Cannesu za ulogu u “Barbarskim invazijama” Denysa Arcanda.

“Go home” je film o ljudima koji se osjećaju strancima u vlastitoj zemlji, režirala ga je Jihane Chouaib rođena u Beirutu kojoj je to prvi cjelovečernji film, ali glavna je uloga pripala velikoj iranskoj zvijezdi koja trenutno gradi karijeru u Holivudu, glumici  Golshifteh Farahani.

“Nakom” su režirale dvije žene, a film je nastao u američko-ganskoj koprodukciji i bio je uvršten u službenu konkurenciju Berlinala (Panorama). Riječ je prvom filmu iz Ghane na festivalu ikada! Kelly Daniela Norris i TW Pittman na veliko platno donose intimni portret daleke i često stigmatizirane regije, uz sjajnu kameru i ritmove afričkog glazbenika Dadya Balde.

Među mlade redatelje spada i iskusni redatelj reklama Fernando Vallejo koji je snimio prvijenac “Fragments of love”, erotski triler koji ruši tabue uz podnaslov kako je najveća ljubavna perverzija očekivanje da sve znaš…

Nakon dvije godine na Avvanturu se vraća mađarski redatelj Balasz Juszt sa debitantskim filmom THE MAN WHO WAS THURSDAY u pratnji glumačkih zvijezda Rumunjke Ane Ularu, Kanađanina Francoisa Arnauda i Talijanke Emanuele Postacchini.

Avvantura predstavlja i intrigantni brazilski horor “The Fostering”, koji ipak bolje opisuje originalni naslov koji su producenti promijenili…”The devil lives here”. Prikazan je na najprestižnijem žanrovskom festivalu u Sitgesu, i nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Ove godine festival uvodi novi program pod nazivom INTERMARIUM u kojem prikazuje filmove iz : Litve, Latvije, Estonije, Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Poljske.

I 2016. festival nastavlja suradnju s Europskom filmskom akademijom (program kratkih filmova), te madridskom filmskom akademijom ECAM.

Sekcija MADE IN CROATIA koju su zajedno pokrenuli Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Avvantura prošle je godine bila popunjena do zadnjega mjesta. Projekcijama u Zadru, na Ugljanu, prekrasnim Kraljevskim vinogradima s pogledom na more za koje je vladao veliki interes, sada se pridružuju i Benkovac, Biograd, Sv. Filip i Jakov, gdje će autori poput Zrinka Ogreste, Pava Marinkovića, Igora Šeregija, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića, Renea Bitorajca, Ecije Ojdanić i brojnih drugih predstavljati svoje radove.

Hrvatski film tako otvara i zatvara festival i to dva filma koja su i povezana sa Zadrom.

Eksperimentalni film Gorana Škofića “Na plaži” snimljen je na plaži pored Nina, a u njemu su sudjelovali brojni zadarski glumci i statisti, članovi sportskih klubova…dobio je Grand Prix Zagrebačkoga salona.

“Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića također je sniman i na lokaciji kraj Zadra, a ekipa filma očekuje se na otvaranju festivala u subotu.

Na otovrenju 20.08.2016, u lapidariju Narodnoga muzeja u Zadru koji je lokacija glavnoga programa, nastupiti će mlada  kantautorica u usponu, Sara Renar.

Za kraj festivala premijera debitantskog filma Igora Šergija ZG80, Bad Blue Boysi na čelu s Reneom Bitorajcem dolaze u Zadar!

I ove godine filmove ocjenjuju tri žirija u kojima su glumica Tihana Lazović,  redatelj Antonio Nuić,  slovenska glumica Katarina Čas (Vuk s Wall Streeta), glumica Anica Kovačević,  novinarka Mare Knežević, urednik Šenol Selimović, urednik Dean Šoša, producent Reinhard Brundig (Pandora film), filmofil Nenad Korkut…

Filmovi se ocijenjuju u tri službene kategorije: europske koprodukcije, Prvi i drugi film i kratki film.

Ovogodišnji dobtnik Nagrade “Tomislav Pinter” je legendarni redatelj Veljko Bulajić kojem će na otvaranju festivala u subotu 20.08. biti uručena statua akademske kiparice Jasne Bogdanović.

Autorica festivalskoga trailera je zadarska umjetnica Marijana Jakelić, uz prepoznatljivu glazbenu temu japanskog filmskog skladatelja i dobitnika Nagrade “Tomislav Pinter” Shigerua Umebayshija.
 
https://www.facebook.com/avvanturafestival/