Preskočite na glavni sadržaj

6. Postira Seaside Film Festival na Braču

6. Postira Seaside Film Festival na Braču
Od 27. do 31. srpnja u Postiri na otoku Braču održat će se šesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Projekt nekolicine filmskih entuzijasta koji je započeo 2011. prometnuo se kroz godine u kulturni događaj koji ovo malo otočko mjesto pozicionira na mapu sadržajnijih međunarodnih festivala kratkog filma.
vrijeme: 27.07.2016. - 31.07.2016.

U pet dana trajanja Festivala prikazat će se više od četrdeset kratkometražnih igranih filmova. Filmovi su to koji spadaju u sam vrh svjetske produkcije, a riječ je uglavnom o hrvatskim premijerama. Program je, najavljuju organizatori iz udruge Lanterna Magica, dosad najbogatiji filmovima ovjenčanima prestižnim svjetskim nagradama.
 
Već prva večer glavnog programa na postirskoj Pjaci donosi dva filma nominirana za Oscar u kategoriji kratkog filma. Irski Boogaloo i Graham Michaela Lennoxa simpatična je obiteljska priča o borbi dvojice braće i njihovog oca da u kući zadrže neobične kućne ljubimce, što se majci, dakako, nimalo ne sviđa. Osim nominacije za Oscara, ovaj je film i dobitnik BAFTA-e. Ista večer donosi još jednog kandidata za Oscara i dobitnika nagrade u Cannesu, austrijsko-njemački Sve će biti u redu (Alles wird gut) Patricka Vollratha, napetu obiteljsku dramu o ocu koji se nakon razvoda ne može pomiriti s tek povremenim susretima s kćerkom. Prve večeri posjetitelji ne bi trebali propustiti izvrsnu novozelandsku komediju Crna Dama (Madam Black) Ivana Bargea, dobitnika nagrade publike na najprestižnijem festivalu kratkog filma Clermont-Ferrandu.
 
Izvrsni filmovi prikazuju se i tijekom ostalih večeri PSFF-a, u svim programskim sekcijama. U glavnom programu, koji traje dvije večeri, izdvaja se i palestinsko-francusko-njemačka komedija Zdravo Marijo (Ave Maria) Basila Khalila o iznenada prekinutoj rutini časnih sestara u samostanu na Zapadnoj obali. Pored ovog, još jednog kandidata za Oscara moći će se vidjeti i na drugoj festivalskoj lokaciji, postirskoj plaži Prja, u off-programu Midnight Shorts. Riječ je o kosovsko-britanskom filmu Prijatelj (Shok) Jamiea Donoughuea, ratnoj drami o dvojici dječaka čije bezbrižno djetinjstvo prekidaju ratna zbivanja na Kosovu.
 
Postira nastavljaju lani uspostavljenu suradnju s renomiranim Cottbus Film Festivalom, pa će ove godine na PSFF-u biti prikazan kratkometražni pobjednik Cottbusa, bajkoviti ruski film Fedorovo putovanje po Moskvi na početku 21. stoljeća (Fedor´s journey through Moscow at the turn of the XXI century) Aksinya Goga.
 
Četvrti dan Festivala donosi hrvatske filmove u revijalnom dijelu programa. Baš kao i u međunarodnoj konkurenciji, i ovdje posjetitelje očekuju dobitnici prestižnih filmskih nagrada. Kokoška Une Gunjak i Piknik Jure Pavlovića dobitnici su europskog Oscara (European Film Academy Award), a na rasporedu su na postirskoj Pjaci u subotu, 30. srpnja. Uz ove naslove, na istom će se mjestu i u isto vrijeme prikazati Goranova ulica Matije Vukšića, Indonezija Darie Blažević i Munja Gorana Jovanova Gonza.
 
Tema ovogodišnjeg fokus-programa PSFF-a je obitelj. S obitelji nije uvijek lako, kaže mudri taksist iz francuskog filma Saidova kremacija (Le bucher de Said), ali obitelj je svakako bogat izvor inspiracije filmašima. Obrađuju je na različite načine, tako da je ovogodišnji program bogat obiteljskim dramama, trilerima, ali i komedijama. Razlika u perspektivama naglašena je i činjenicom da filmovi dolaze sa svih strana svijeta, iz različitih društvenih i kulturnih miljea.
 
Besplatan ulaz na sve projekcije, gosti iz filmskog svijeta, popratni program i opuštena atmosfera ljetnih noći u otočkom malom mistu… sve ovo i do sada je bilo jamac dobre zabave i uživanja na Postira Seaside Film Festivalu. Potvrdila je to i publika koje je svake godine sve više. Ove se godine na Festivalu očekuje više od dvije tisuće posjetitelja, odnosno četiristotinjak gledatelja na svakoj od projekcija glavnog programa koji se prikazuje pod vedrim nebom.

Više o programu PSFF-a potražite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC