Preskočite na glavni sadržaj

Festival Perforacije 2016.

Festival Perforacije 2016.
Festival Perforacije udruge Domino ove godine svoj program započinje u Rijeci od 10 do 12. lipnja. Nakon Rijeke, festivalski program nastavlja se u Zagrebu (16. - 20. lipnja), Splitu (25 - 26. lipnja) te Dubrovniku (27. -28. lipnja). 
vrijeme: 10.06.2016. - 28.06.2016.

Riječki segment festivala Perforacije od 10. do 12. lipnja

Festival Perforacije udruge Domino ove godine svoj program započinje 10. lipnja u Rijeci u suradnji s partnerskom organizacijom Drugo more, a riječki program otvorit će u petak u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku predstava "Nečastive" autora Brune Isakovića, koja je obilježila prošlogodišnji festival.

Kako se ističe u najavi, predstava nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije, do sada je izvedena u Zagrebu, Italiji i Srbiji te je planiran niz izvedbi na jesen ove godine u New Yorku. Riječ je o proširenom izdanju istoimenog Isakovićevog sola iz 2013. u kojemu istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te preispituje odnose između umjetnika i gledatelja, ovaj put primjenjujući metodu i principe tako razvijenog scenskog pokreta na veliki ansambl.

Program nastavlja u subotu 11. lipnja tradicionalna "Noć performansa", koja započinje performansom "Sjene" autora Antonia Grgića na Korzu, dijelom serije performansa u kojoj autor u državama bivšeg Istočnog bloka iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije uklanjanja.

Ostatak programa "Noći performansa" smješten je u klubu Palach, gdje će se riječkoj publici predstaviti rad Josipe Bubaš "Razmatranje/Ponavljanje", nastao kao odgovor na zadatak Isabelle Schad, a koncipiran je kao slow-motion kretanje po vrlo ograničenom prostoru.

Riječka će publika također moći uživati u izvedbi doajena performerske scene u Hrvatskoj Željka Zorice Šiša, čiji se rad "12 stolica" postavlja uz realizaciju njegove supruge Ane Zorice. Također će u prostoru Palacha biti postavljena video instalacija "Pozdrav" Vesne Mačković, snimljena u napuštenoj tvornici Željezare Sisak za koju je autorica nagrađena u sklopu ovogodišnjeg T- HT natječaja.

Za kraj programa planirana je izvedba KUD Svi Turci, koji će publiku zabavljati do dugo u noć.

Nedjelja ujutro rezervirana je za najmlađe, koji će se od 11 sati u prostoru Filodrammatice moći zabaviti uz Teatro Poco Loco i priču "Djed i GMO repa", nastalu po predlošku priče "Djed i najveća repa u svemiru", koja progovarajući o mukotrpnim pokušajima djedice da iz zemlje izvadi vrijedan plod, zapravo govori o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u planet Zemlju, koji nam daje hranu i život.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, u sklopu akcije "Perforacije svima", koja ima za cilj festival otvoriti najširoj publici bez obzira na materijalne mogućnosti.

Festivalski se program nakon Rijeke nastavlja u Zagrebu (16. - 20. lipnja), Splitu (25 - 26. lipnja) te Dubrovniku (27. -28. lipnja). (Hina)