Preskočite na glavni sadržaj

56. međunarodni dječji festival (MDF)

56. međunarodni dječji festival (MDF)
Kulturna manifestacija 56. međunarodni dječji festival u Šibeniku, jedini nacionalni festival djeteta i jedan od rijetkih u svijetu tako duge tradicije, ove je godine pripremio posebno bogat program gostovanja vrhunskih i zanimljivih umjetnika iz zemlje i inozemstva, a otvorit će ga u subotu 18. lipnja premijera predstave 'ČOŽ – Čarobnjak iz Oza' redateljice Nine Kleflin. 
vrijeme: 18.06.2016. - 02.07.2016.
mjesto: Zagreb
url: https://kazalistekerempuh.hr/dani-satire-fadila-hadzica/

Dječji mjuzikl po romanu poznatog američkog pisca Franka Bauma iz 1900., u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Šibenik, otvorit će na Trgu Republike Hrvatske program koji do 2. srpnja donosi više od 140 dramskih, lutkarskih i glazbenih sadržaja ovogodišnje manifestacije koja ima za cilj na dva tjedna pretvoriti Šibenik u središte čarobnog dječjeg svijeta, poručila je u utorak u Zagrebu voditeljica MDF-a Maja Trlaja.

Cilj je manifestacije svojim programima utjecati na razvoj umjetničkog izražavanja kod djece, poticanje dječjeg stvaralaštva i kreativnosti, osobito u glazbenoj, scenskoj, literarnoj, likovnoj, lutkarskoj i filmskoj umjetnosti, čime taj festival već dugi niz godina daje ključan doprinos kulturnoj sferi grada Šibenika ali i čitave Hrvatske, kazala je Trlaja, koja je i ravnateljica HNK-a Šibenik.

Ove je godine festival osobito svečan zbog 950. proslave prvog spomena grada Šibenika, a organizatori su se stoga potrudili dati doprinos toj važnoj obljetnici bogatim programom gostovanja iz preko 15 zemalja, pri čemu se nastojalo dovesti velike nacionalne teatre, dodala je.

"Dali smo si zadatak da se taj festival kvalitetnim programom vrati na 'staze stare slave' i nadamo se da ćemo i ove godine opravdati očekivanja", kazala je Trlaja na konferenciji za novinare u Europskom domu.

Tome će biti posvećena i sama svečanost otvorenja, na kojoj će biti prikazana jedinstvena multimedijalna atrakcija 3D mappinga, koja će na atraktivan način ispričati presjek povijesti 950 godina grada Šibenika a bit će izravno prenošena na Hrvatskoj radioteleviziji, napomenula je.

Istaknula je da pomno selektiran program ove godine na šibenske pozornice donosi više od 36 predstava profesionalnih kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Naglasila je suradnju s Kinom, iz koje dolaze dva velika nacionalna teatra, Lutkarsko kazalište provincije Guangdong i Centar za zaštitu umjetničkog nasljeđa ručno izrađenih lutaka provincije Huian, a dva će kazališta kao treću predstavu izvesti svoju koprodukciju posebno osmišljenu za šibenski festival.

Nastupit će također kazališta iz Irana, Turske, Ukrajine, Rusije, Italije, Danske, Rumunjske, Slovenije i Poljske.

Šibenski trgovi i ulice i ove će godine postati domaćinima bogatom interaktivnom i radioničkom programu koji će kroz umjetnički pristup poticati djecu na stvaralaštvo, kazala je Trlaja, pa ćemo, tako, imati priliku upoznati umjetnike 'novog cirkusa' i nekih 'drugih' izričaja koji nam dolaze iz Kanade, Švicarske, Brazila, Argentine, Španjolske, Njemačke, Austrije i Francuske.

Italija i Češka gostuju u filmskom programu, koji po riječima selektora Željka Šturlića ove godine donosi 12 filmova namijenjenih najmlađoj publici, a "zastupljena je koliko prekooceanska Amerika i Disney, toliko i europska produkcija". Najavio je i radionice animiranog filma tehnikom crtanja na tabletu, te radionice stop animacije, crtanja na papiru, igranog filma, tv reportaže i produkcije.

Trlaja se posebno osvrnula na "novu scenu" festivala, koja će biti podignuta na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića, a osmišljena je tehnički snažnije nego dosad, pa će tako moći na otvorenom prostoru za velik broj ljudi ugostiti profesionalne kazališne produkcije.

Pripremljen je i bogat popratni program predavanja, simpozija, promocija CD-ova i knjiga, te jubilarni deseti dječji sajam knjige, a Trlaja je posebno ponosna na dva specijalna gosta, američkog glazbenog producenta hrvatskih korijena Nenada Bacha i poznatog svjetskog slikara Charlesa Billicha, koji će u festivalskom programu sudjelovati u ulozi voditelja radionica.

Literarni program, po riječima Maje Zrnčić iz Ministarstva kulture, ove godine ima šest radionica, a likovni, koji je najavila povjesničarka umjetnosti Iva Korbler tradicionalnu skupnu izložbu svih osnovnih škola, ove godine organiziranu na zadanu temu "Gradovi budućnosti", te "vrlo efektnu izložbu" ovogodišnjeg domaćeg festivalskog gosta, akademskog slikara Baneta Milenkovića, dok je inozemna gošća ove godine talijanska likovna umjetnica Vania Elletra Tam.

Festival će u subotu 2. srpnja zatvoriti izvedba komične opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića na Tvrđavi sv. Mihovila. (Hina)