Preskočite na glavni sadržaj

Orgulje sv. Marka 2016.

Orgulje sv. Marka 2016.
Treće izdanje koncertnog ciklusa Orgulje sv. Marka u 2016. godine donosi sedam koncerata međunarodnih orguljaša i redom istaknutih glazbenih umjetnika u razdoblju od svibnja do listopada 2016. Sudjeluju: Thomas Ospital, Christoph Bossert, Martin Sturm, Željko Marasović, Edmund Borić-Andler, Yoann Tardivel.   
vrijeme: 14.05.2016. - 19.10.2016.

U godini smo u kojoj se navršava prva, doduše mala, ali svakako značajna obljetnica kako je proteklo točno 5 godina od postavljanja novih orgulja u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Svaka je obljetnica prilika za slavlje, ali i za pogled unatrag i svojevrsnu inventuru pređenoga puta i razmišljanje o budućim planovima. Prije svega, valja zahvaliti župniku sv. Marka, msgr. Franji Prstecu na odvažnosti i spremnosti da se upusti u nabavku novog instrumenta, kao i mnogim poznatim i nepoznatim dobročiniteljima, te prijateljima crkve sv. Marka koji su se zalagali za postavljanje novih orgulja.

Među njima je snažna podrška došla od strane još jednog ovogodišnjeg „obljetničara“, akademika i orguljaša Anđelka Klobučara. Upravo će uoči njegova 85. rođendana na ovogodišnjem festivalu muzicirati još jedan istaknuti hrvatski orguljaš (s američkom adresom), Željko Marasović, umjetnik bogate karijere koji će se nakon gotovo 30 godina ponovno susresti sa zagrebačkom publikom, izvodeći Klobučarevu Musicu Festivu, djelo posvećeno upravo njemu, koje nakon praizvedbe 1983. g. nije bilo izvođeno u Hrvatskoj.

Postavljanjem novih orgulja zagrebačka, ali i hrvatska sredina dobila je izuzetno kvalitetan instrument o čemu svjedoče pohvale mnogih europskih i svjetskih umjetnika, redom istaknutih profesora na uglednim svjetskim glazbenim sveučilištima i orguljaša uglednih europskih katedrala, koji su ga imali prilike dotaknuti u proteklih 5 godina: Hans Fagius, Daniel Roth, Eric Lebrun, Nathan Laube, Stefan Engels, Günther Rost, Andreas Liebig, Ulrich Walther, Ralph Gustafsson, Pierpaolo Turetta, Thomas Ospital i dr.

Na tom tragu, u 2016. će se ovoj plejadi sjajnih orguljaša pridružiti svjetski istaknut koncertni orguljaš i profesor Christoph Bossert, te iz njegove klase nedavno izašli Martin Sturm, laureat jednog od najčuvenijih i najdugovječnijih orguljaških natjecanja u St. Albansu. Njima će se pridružiti i istaknuti hrvatski orguljaš Edmund Andler-Borić u obilježavanju još jednog obljetničara, Maxa Regera, čija se 100. godišnjica smrti navršava upravo ove godine. Valja izdvojiti i nastupe francuskih umjetnika Yoanna Tardivela-Erschoffa, koji će demonstrirati svježinu orguljskog zvuka nizom skladbi suvremenih skladatelja, te ponovno gostovanje Thomasa Ospitala, upravo izabranog prvog kućnog orguljaša Francuskog Radija koji je svojim prošlogodišnjim nastupom izazvao brojne laskave kritike i ovacije publike.

Poseban trenutak ovogodišnjeg festivala bit će koncert otvorenja koji će u centar staviti svu veličanstvenost zvuka novih orgulja koje se diče posebno uspjelom sekcijom zvukova trompeta – u koncertu otvorenja tako će vješto dijalogizirati orguljske „trompete“ s onim pravima na kojima će muzicirati virtuozi najvišeg ranga: trubljači Stanko Arnold i Vedran Kocelj, čime će se na najsvečaniji mogući način proslaviti 5. „rođendan“ Eisenbarthovih orgulja u crkvi sv. Marka, najavljuje Pavao Mašić.

Svi koncerti u ciklusu Orgulje sv. Marka održavaju se u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka, a uz podršku Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, HUZIP-a i Župnog ureda crkve sv. Marka.

Program

(D.H.F., 10.05.2016)