Preskočite na glavni sadržaj

19. FAKI

19. FAKI
19. međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI započinje umjetničkim rezidencijama koje će tokom svibnja istraživati ideju elite kroz ples, performans, video, zvuk, tekst i glazbu. Festivalski program održavat će se od 24. do 29. svibnja 2016. u prostorima bivše tvornice Medika u Zagrebu. 
vrijeme: 24.05.2016. - 29.05.2016.
 
Umjetnici rade i žive u istom prostoru promatrajući kako interakcija sa zajednicom oblikuje umjetničko djelo koje stvaraju. Veza između kulture, umjetnosti i političkih praksi uspostavlja se svaki dan. Društveni eksperiment usmjeren prema proizvodnji osobnog iskustva drugih modela življenja te ostvarivanja zajedništva, obrađen umjetnički i sociološki, približava umjetnika, takazvanog drugog, zajednici. Rezultati umjetničkih procesa bit će prikazani na festivalu od 24.5. do 29.5.2016., kad će u šest dana ukupno biti izvedeno 28 predstava i performansa u više različitih prostora AKC Medika.

Ovogodišnji FAKI je posvećen otpornosti na elitu. Kazalište je kao skupa kolektivna umjetnost vremenom postalo buržujskom umjetnošću i služi kao mjesto na kojem se elita okuplja te svojom odsutnošću i nezainteresiranošću oslabljuje poruku i izričaj medija, odnosno umjetničkog djela. Američko-meksički duo YAYA COLLABORATIONS afirmira mekoću tijela koju formalni suvremeni ples isključuje. Trenirana, umjetna ranjivost kojom plesači očaravaju publiku može štititi izvođača od istinske ranjivosti njegove osobitosti. Plesačice Liv Fauver i Kata Cots, koje su 2.5. pristigle u Zagreb iz Seattlea i Tijuane, u radu „Soft Associations“ nastojat će razotkriti estetske konstrukte koji ograničavaju naša iskustva suvremenog plesa te pokazati ekonomiju plesnih tijela svjesno i otvoreno štedeći vlastita tijela.

2.5. je u zagrebački AKC Medika pristigao i izvedbeni kolektiv iz Linza RED BUTTON, kojeg čine mlade koreografkinje, plesačice i video umjetnice Sonia Borkowicz, Elsa Mourlam, Izabela Soldaty i Vilte Svarplyte. Red Button je nastao na studiju suvremenog plesa na Sveučilištu Anton Bruckner, kad su  četiri studentice viših godina razvile zajednički kritički odnos prema gradu u koji su došle živjeti zbog željenog studija  te odlučile svoje iskustvo sistematizirati u jedinstveno koreografsko istraživanje urbanog plesnog tijela. Na FAKI-jevoj rezidenciji stvorit će eksperimentalnu plesnu predstavu “Spectaculat'or” , istražujući društvene koncepte ponašanja, preuzimajući tjelesne izraze iz gradskog okruženja te transponirajući zvučno-vizualnu sliku urbane svakodnevnice u originalnu elektronsku glazbeno-vizualnu manifestaciju.

U predstojećim tjednima, djevojkama će se na rezidenciji pridružiti australska plesna kompanija ANYTHING IS VALID DANCE THEATRE iz Pertha s predstavom “When We First Met”, varšavsko-londonska kazališna grupa JAJAJANENENE s predstavom “How the Hares Are Dying”, američka umjetnica nastanjena u Berlinu Sura Hertzberg s performansom “Straight-jacket”, te londonski umjetnički duo Gabi Serani i Chan Sze-Wei s projektom „Talk to me and I slap you“.

Izvedbeni program FAKI-ja, otvoren i besplatan za javnost, počinje 24.5.2016, a uz šest predstava nastalih ili dovršenih na zagrebačkoj rezidenciji uključit će još 22 gostovanja kazališnih umjetnika iz Malezije, Japana, Italije, Bugarske, Izraela, Njemačke, Irana, Španjolske, Austrije, Češke, SAD-a, Grčke, Nizozemske, Cipra, Norveške i Hrvatske.

FAKI afirmira avangardne i eksperimentalne izvedbene umjetnike i kolektive, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Zagovara demokratičnost i interdisciplinarnost unutar dominantnih oblika izvedbenih formi i žanrova. Povezuje umjetnike i umjetničke kolektive te služi kao međunarodna platforma za predstavljanje njihovog rada i uspostavljanje novih umjetničkih kriterija.

FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Austrijski kulturni forum.