Preskočite na glavni sadržaj

9. BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga

9. BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga
BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, održat će se, po deveti put, od 20. do 23. travnja 2016. godine, na porečkom antičkom trgu Marafor. 
vrijeme: 20.04.2016. - 23.04.2016.

Festival započinje u srijedu 20. travnja u 10.00 sati otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga, na kojem će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige po simboličnoj cijeni od deset kuna. Sav prihod od prodaje knjiga bit će usmjeren u projekt Knjiga pri ruci, kojim Gradska knjižnica Poreč nastoji osigurati knjižničnu uslugu i u manje dostupnim mjestima.

Ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda hrvatskih i stranih antikvarijata te programski dio Festivala koji uključuje književne susrete, radionice i predavanja. Dobar je to razlog da se uputite do Marafora, razgledate ponudu i odaberete naslove iz književnosti, romane na stranim jezicima, literaturu za djecu, stručnu građu, stripove, enciklopedije i rječnike te se informirate o svim događanjima koja slijede u tjednu dobrih knjiga.

Uz svaku kupljenu knjigu posjetitelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri Gradske knjižnice Poreč. Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati do subote 23. travnja.

Programski dio Festivala započinje u 17 sati književnim susretom s Mladenom Kušecom, pjesnikom, pripovjedačem, publicistom i novinarom. Autor će porečkoj publici predstaviti svoju novu knjigu Goranove priče. Njegov je književni rad posvećen djeci i mladeži. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima kao i među odraslima. Član je Hrvatskog novinarskog društva i Društva hrvatskih književnika. Za roman Mama, tata i ja dobio je književnu nagradu “Mato Lovrak”, a za radio emisiju Donatela dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Zlatno pero“.

Knjiga Goranove priče tiskana je povodom 250. godišnjice organizirane šumarske struke. Šuma je nadahnula Mladena Kušeca da čitatelje povede na jedno zabavno i edukativno putovanje. Kroz razne lokacije; Risnjak, Leska, Vilje, izvor Kupe, rijeka Dobra, Velika i Mala Kapela, Bijele i Samarske stijene, Dolina leptira, ova knjiga svojevrsni je putopisni vodič kroz Gorski kotar.

Program BOOKtige nastavlja se već u 19 sati kada će Gradska knjižnica Poreč ugostiti akademika Pavla Pavličića. Hrvatski književnik, prevoditelj i scenarist, redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najproduktivnijih hrvatskih prozaika s preko 40 objavljenih romana, knjiga priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu, a posebice se ističe kao pisac kriminalističkih romana. Prema njegovim romanima i scenarijima snimljeni su i brojni filmovi.

U novom romanu Tajno ime Pavao Pavličić kroz napetu priču govori o fenomenima današnjice: maloljetničkom nasilju i odnosu danas uglednih građana, gospodarstvenika i kulturnjaka prema vlastitoj prošlosti. Ovim romanom nastavlja niz uspješnih krimi priča (Crveno pile, Glasnik, vlasnik, hodočasnik, Tri petka u travnju) putem kojih u posljednje dvije godine uspješno prikazuje hrvatsku stvarnost kroz prizmu teških kriminalnih radnji u rasponu od trgovine drogom do ubojstava.

BOOKtiga s knjigom pod ruku i s knjigom pri ruci i ove će godine zasigurno privući u starogradsku jezgru grada Poreča brojne stanovnike našega poluotoka, kao i inozemne turiste.
 
Program