Preskočite na glavni sadržaj

Tišina molim! Film i Grad se vole...

Tišina molim! Film i Grad se vole...
U Dubrovniku počinje novi filmski događaj, manifestacija 'Tišina molim! Film i Grad se vole...'. Festival se održava od 14. do 23. travnja, a ponudit će niz zanimljivih događanja - edukativne interaktivne sadržaje, utrku 'Tragom filma', filmski kviz, filmske projekcije ostvarenja koja su snimana u Dubrovniku i niz drugih zanimljivih sadržaja.
vrijeme: 14.04.2016. - 23.04.2016.

Program donosi gotovo četrdeset događanja kroz deset dana koja su u potpunosti besplatna za građane! Posebno se ističe sedam projekcija filmova snimljenih u Dubrovniku od 1953. do 1990. godine, od kojih će neki biti prikazani u Kinu Sloboda, a neki u 'Kino kavani' – u Lazaretima i u Caffe baru Festival. Riječ je o filmovima 'Dalmatinska svatba' redatelja Geze Von Bolvaryja (1957.), inozemnoj koprodukciji i prvom filmu u boji snimljenom u Hrvatskoj; 'Captain America', američko-jugoslavenskoj koprodukciji (1990.) u režiji Alberta Pyuna i produkciji velike američke produkcijske kuće MGM (koproducent je Jadran Film Zagreb); njemačko-talijansko-jugoslavenskoj koprodukciji 'Kommissar X – Kiss Kiss Kill Kill', koju je napisao i režirao Gianfranco Parolini (1966.); njemačko-ruskom filmu Goya redatelja Konrada Wolfa o španjolskom slikaru Franciscu Goyi snimljenom 1970. i 1971. godine; Dubrovčanima poznatoj 'Okupaciji u 26 slika' Lordana Zafranovića (1978.); 'Okus nasilja' u kojem Dubrovnik 'glumi' grad mrtvih u režiji Roberta Hosseina; te američkom ratnom filmu 'Tajna invazija', redatelja Rogera Cormana, snimljenom 1964.godine.
 
Osim projekcija, za vrijeme odvijanja prvog festivala 'Tišina molim! Film i Grad se vole...' turisti i građani imat će priliku upoznati se sa svim poveznicama Grada i filmske kulture posljednjih stotinu godina, čije je nasljeđe i dovelo do recentnih filmskih snimanja svjetskih mega-produkcija. Sadržajan i raznolik program odvijat će se u prostoru Luže, na ulicama stare gradske jezgre, u Lazaretima, te na gradskim zidinama. Realizirat će se i zanimljiva utrka 'Tragom filma' uz potporu Udruge DUSK, filmski kviz, radionica filmskih plakata za djecu, dok će u zvonarnici biti postavljena filmska razglednica Straduna. Organizatori su pripremili i niz vizualnih atrakcija i iznenađenja – 'augmented reality' ili tehnologiju proširene stvarnosti uz koju se oživljavaju slike, potom inscenacije iz filmova i serijala snimanih na području Grada, ali i niz drugih zanimljivih sadržaja koje će posjetitelji tek otkriti.
 
Prvo izdanje ovog jedinstvenog multimedijalnog događaja organizirali su Kulturna udruga 'Aster' i Kinematografi Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika, TZ grada Dubrovnika ,te niza sponzora i pokrovitelja, najavljuje HAVC.
 
Detaljan raspored događanja potražite na Fb stranici manifestacije.