Preskočite na glavni sadržaj

53. Goranovo proljeće

53. Goranovo proljeće
53. izdanje Goranovog proljeća održat će se od 18. do 21. ožujka 2016. godine. Pjesnička čitanja odvijat će se u Zagrebu i Splitu, a u Lukovdolu će tradicionalno biti dodijeljene pjesničke nagrade: 'Goranov vijenac' za cjelokupan pjesnički opus - Sonji Manojlović te 'Goran za mlade pjesnike' - Mateji Jurčević.
 
vrijeme: 18.03.2016. - 21.03.2016.
Program:

18.3.2016. (petak) u 20.00 h: VIP club, Zagreb: Otvorenje. Pjesničko čitanje i glazbeni program
19.3.2016. (subota) u 20.00 h: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje
20.3.2016. (nedjelja) u 20.00 h: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje
21.3.2016. (ponedjeljak) u 13.00 h: Dom kulture, Lukovdol: Dodjela nagrada i glazbeni program
21.3.2016. (ponedjeljak) u 20.00 h: Cafe U dvorištu, Zagreb: Pjesničko čitanje

Nagrađene autorice:

Sonja Manojlović, rođena 1948. u Zagrebu, autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica mnogih uglednih domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i antologizirana.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Sudionici manifestacije:

Iz latvijske Rige stiže rusofona pjesnička grupa Orbita. Orbita je pjesničko/umjetnički kolektiv ruskih pjesnika i umjetnika čiji su radovi posvećeni kreativnom dijalogu između različitih umjetničkih polja (književnost, glazba, video, fotografija itd.) i kultura. Predstavit će je pjesnici Sergej Timofejev, Semjon Hanjin, Arturs Punte i Vladimir Svjetlov te pijanist Andrej Eigus. Pridružit će im se njihov sugrađanin, latvijski pjesnik i prevoditelj Arvis Viguls.

Rođen na Novom Zelandu, gdje i živi, David Howard proveo je profesionalnu karijeru kao dizajner vatrometa, a radio je za All Blacks, Janet Jackson i Metallicu. Surađivao je s brojnim likovnim i glazbenim umjetnicima, a za svoj pjesnički rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

Indijskog pjesnika Sudeepa Sena BBC Radio je proglasio jednim od najzanimljivijih mlađih pjesnika engleskog jezičnog izraza. Njegova poezija i proza objavljena je u brojnim prijevodima i antologijama.

András Gerevich, rođen u Budimpešti, predaje dramaturgiju i scenarij na peštanskom Sveučilištu Metropolitan te McDaniel Collegeu. Pjesme su mu prevođene na više od deset jezika.

Pavlina Marvin, rođena u Ateni i odrasla na otoku Syrosu, pripada najmlađoj generaciji grčkih pjesnika. Njene pjesme pojavile su se u najnovijoj Penguinovoj antologiji grčkog pjesništva.

Novosađanin Vladimir Kopicl, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih neoavangardnih pjesnika, karijeru je započeo kao vizualni i konceptualni umjetnik. O njegovom književnom i umjetničkom radu objavljeno je više monografskih izdanja.

Iz Podgorice stiže pjesnik i kompozitor, profesor muzičke akademije na Cetinju Vladimir Đurišić. Njegovi stihovi presudno su obilježeni zvukom i ritmom, što posebno dolazi do izražaja u njihovoj živoj izvedbi.
Jean de Breyne rođen je 1943. u Grenoblu, u Francuskoj. Kao urednik, knjižar i galerist usko je vezan s likovnim umjetnicima, o čijim radovima i izložbama često piše eseje i novinske kritike, te ostvaruje brojne zbirke poezije popraćene likovnim radovima.

Novosadski prozaik i pjesnik Slobodan Tišma osamdesetih je godina sa svojim grupama Luna i La Strada mijenjao lice jugoslavenskog rock'n'rolla. Objavio je devet knjiga, koje su nagrađivane prestižnim književnim nagradama.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika VERSOPOLIS sudjelovat će:

Athena Farrokhzad iz Štokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; iznimna poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Od domaćih autora nastupit će pjesnikinje i pjesnici različitih generacija, među kojima je nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih Goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Predrag Lucić, Olja Savičević Ivančević, Miroslav Kirin i Alen Brlek.

Opširnije