Preskočite na glavni sadržaj

KinoKino Festival: novi festival za buduće filmofile

Zagreb Film Festival pokreće novi festival - prvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu 'KinoKino' održat će se od 16. do 20. ožujka u zagrebačkom kinu 'Europa'.
vrijeme: 16.03.2016. - 20.03.2016.

Prvi hrvatski festival međunarodnog profesionalnog igranog filma za djecu - KinoKino, donosi tridesetak probranih filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta koja se najčešće ne mogu pogledati na redovitom kino repertoaru, nastojeći tako djeci dati temelje na kojima će jednog dana postati filmofili koji će znati cijeniti kvalitetne filmove.

Iza KinoKino festivala stoji kreativni tim Zagreb Film Festivala (ZFF), u okviru kojega se godinama održava program za djecu "Bibijada" koji se produžio na cijelu godinu i koji je, rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić, već stvorio publiku koja danas prati projekcije natjecateljskog programa ZFF-a.

"Govori se kako je Hrvatska mala zemlja za puno festivala i zbog čega bi sada radili još jedan filmski festival, no cilj nam je naučiti djecu na drugačiju vrstu filmova i prikazati im one koji nisu isključivo napravljeni na diznijevski način i koji dolaze iz raznih zemalja", rekao je Matić na konferenciji za novinare.

Festival zasad financiraju sami, a želja im je da postane "tradicionalan, da ima dug život i da njegova publika i kad naraste dolazi u kino Europa", koje je već više od 90 godina posvećeno promicanju filmske umjetnosti.

To je kino bila i svojevrsna inspiracija za nastanak KinoKino Festivala, s obzirom da se, osim kino dvorana, svi njegovi prostori mogu koristiti kao mjesta učenja, druženja, razgovora, razmjene dojmova i zabave.

"Izabrali smo simpatičan, fora i dobar program s filmovima iz cijeloga svijeta, vodeći računa da bude za što raznovrsnije uzraste", rekla je Selma Mehadžić, direktorica KinoKino Festivala.

"U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se 17 filmova, od Švedske i Estonije do Indije i Australije, od Brazila i SAD-a do Južne Koreje", najavila je.

Iz programa je izdvojila i dvije festivalske atrakcije koje su svjetsku premijeru imale na nedavnom Berlinalu - turski "Rauf" i njemački "Same u kući".

U konkurenciji će se prikazati i film "Mali gangster" iz, kada je riječ o filmovima za djecu, produkcijski izuzetno plodne Nizozemske, "Tajna družina Juhograda" iz Estonije, male kinematografije koja je uspjela napraviti odličan film, korejski "Kako ukrasti psa" te indijski "Duga", koji je predviđen za otvorenje festivala 16. ožujka.

Natjecateljski program kratkih filmova, donosi devet filmova o odrastanju, obiteljskim i prijateljskim odnosima, koji su podijeljeni u dvije teme - "Svaki dan otkrivam", namijenjen djeci starijoj od sedam godina i "Nema šale", za starije od deset godina.

Popratni program za atmosferu kao na 'pravom' festivalu

"Sa željom da djeci pokažemo kako biti dio profesionalnog festivala organizirali smo bogati popratni program, posebne projekcije te radionice u suradnji s udrugom Bacači sjenke i festivalom Kratki na brzinu", rekla je Katarina Crnčić, koordinatorica KinoKino Festivala. "Ne želimo svesti festival samo na projekcije, pa će filmove pratiti i razgovori s moderatorima", dodala je.

Po njezinim riječima, zbog prilagodbe specifičnoj publici, filmovi se prikazuju u raznovrsnim terminima, od jutarnjih do kasnoposlijepodnevnih sati, a svaki ima preporučeni uzrast gledatelja koji nije obvezujući jer su sadržaji filmova primjereni svim generacijama.

Popratni program "Klasici s redateljima" prikazat će najdraže filmove iz djetinjstva afirmiranih hrvatskih redatelja, Vinka Brešana, Danila Šerbedžije i Antonia Nuića.

Brešan je za taj program odabrao film "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, jednog od najvećih klasika jugoslavenske kinematografije, priču o neobičnom prijateljstvu dječaka Ranka i divljeg psa koji luta ličkim planinama.

Prema Nuićevom izboru prikazat će se film "Bugsy Malone", klasična gangsterska priča u formi filmskog mjuzikla, u kojoj se u ulogama odraslih pojavljuju isključivo djeca, među kojima je i tada 13-godišnja Jodie Foster.

Za Šerbedžiju je najdraži film iz djetinjstva popularna ljubavna komedija s pjevanjem "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, jedno od najgledanijih i najcitiranijih ostvarenja domaće filmske povijesti.

Nakon projekcija tih filmova u razgovoru s redateljima djeca će imati prilike saznati zašto i danas pamte upravo te naslove

Program "Moj prvi odlazak u kino", namijenjen djeci predškolske dobi, koja se možda prvi put susreću s projekcijama na velikom platnu, donosi tridesetak minuta igranih i animiranih filmova.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije o kojima odlučuju profesionalni i dječji žiri (sa sedam članova, osnovnoškolaca), a svoju će nagradu dodijeliti i publika.

U profesionalnom žiriju su Daniel Kušan, redatelj uspješnica za djecu "Koko i duhovi", "Ljubav ili smrt", Jaroslava Hynštova, programska koordinatorica jednog od najznačajnih filmskih festivala za djecu Zlin Film Festivala i Miha Hočevar, redatelj filma "Gremo mi po svoje", koji je s više od 208 tisuća gledatelja nagledaniji slovenski film. Filmovi dvojice redatelja prikazat će se u okviru posebnih projekcija.

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom održat će se okrugli stol o ulozi nastavnika u promicanju filmske i audiovizualne kulture.

Službeni dio festivala završava 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada. Tada će se izvan konkurencije prikazati klasik "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje, dobitnik Zlatnog lava za najboji dječji film u Veneciji 1960. godine.

Nagrade će, zahvaljujući pokrovitelju, Nivei, biti i novčane. Cijena pojedinačnih ulaznica je 15 kuna, a za projekcije u dvorani Mueller ulaz je besplatan. (Hina)

facebook.com/KinoKinoIFFC/