Preskočite na glavni sadržaj

Improspekcije 2015.

Deveto izdanje Improspekcija (međunarodnog festivala improvizacije) koje počinje od 3. listopada u Studentskom centru u Zagrebu, donosi program raspoređen u dva bloka i koncipiran oko dviju tema - nelinearnih plesnih (i osobnih) povijesti te komunikacije plesa i publike odnosno mogućih odnosa i utjecaja između gledatelja i izvedbe.
vrijeme: 03.10.2015. - 21.11.2015.

Festival Improspekcije 2015. nastavak je višegodišnjeg projekta koji se od 2007. kontinuirano bavi problematikom improvizacije kao izvedbene forme, radeći, s jedne strane, na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, dok, s druge strane, kritički promišlja istu tu izvedbenu formu, kroz različite formate izvedbi, diskusija, istraživačkih procesa i radionica, tiskanih publikacija itd. Projekt je zamišljen kao platforma koja se zalaže za otvorenost, intermedijalnu i interdisciplinarnu suradnju te je, od samog početka, međunarodnog karaktera.

9. Improspekcije

Umjetnost ima svoju nelinearnu kolektivnu povijest, kroz kontinuitet i prekide, kroz individualne ekspresije i neminovnost dijeljenja estetskih i političkih pitanja koje svaki period donosi. Zanima nas kako tu povijest otjelovljujemo kroz ples te kako ju dijelimo s publikom, odnosno zajednicom u kojoj djelujemo. Važno nam je o vlastitoj povijesti razmišljati, ne (samo) kroz opisivanje povijesnih narativa, već tijelom, plesom, umjetničkim radovima, zajedničkim bivanjem u prostoru eksperimenta te uključujući publiku u socijalnu igru dijeljenja, gledanja, kazališta...Kako smo dospjeli ovdje? Tko su naši plesni preci? Što od ostavštine predaka kao plesni umjetnici danas svjesno ili nesvjesno perpetuiramo svojim radovima? Koja je povijest improvizacije u njenim širim i užim konotacijama? Gdje nas to smješta i kako nastaviti pisati povijest vlastitog plesa?, neka su od pitanja koja će nas vodit kroz ovogodišnji festival.

U nastavku više o pojedinim događanjima...

1. dio: od 3. do 9. listopada, Kino SC
Smash 2014
istraživački laboratorij Riba gušter leopard čovjek - praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa pod mentorstvom međunarodnih umjetnika i pedagoga Marie Francesce Scaroni i Petera Pleyera

Laboratorij okuplja profesionalne plesne i izvedbene umjetnike iz Hrvatske i okolnih zemalja u teorijskom i praktičnom istraživanju specifičnosti plesnih praksi i narativa koji su stvorili kanon na koji se danas oslanjamo te koji čini polje socijalnih i poetskih pitanja kojima se pojedinačno, ali i kao scena bavimo.

5. listopada, Polukružna dvorana, Teatar &TD
20.00 sati
Peter Pleyer: "p"
Peter Pleyer: "p"
Maria Francesca Scaroni: "Display"
Mentori laboratorija Peter Pleyer i Maria Francesca Scaroni izvesti će svoje solo radove koji tematiziraju izvedbu kao dijalog s vlastitom i kolektivnom poviješću plesa, odnosno performansa.

8. listopada, Kino SC
12.00 sati
javna prezentacija laboratorija Riba gušter leopard čovjek - praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa

U okviru 2. dijela festivala, koji će se održati od 19. do 21. studenog 2015., najavljujemo: premijere, predstave iz recentne povijesti, interaktivne društvene igre "gledanja", međusobne intervjue, gostovanja međunarodnih umjetnika improvizatora...

Sudjeluju: Rosalind Crisp, Ana Kreytmeyer, Zrinka Užbinec, Mila Pavičević, Lana Šprajcer, Marta Krešić, Jure Radnić, Sofia Mavragani, Sonja Pregrad, sudionici laboratorija Riba gušter leopard čovjek - praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa i drugi.

Koordinatorice projekta Improspekcije: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Produkcija: Multimedijalna koliba
Partner: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu - Kultura promjene - Teatar &TD
Projekt je podržan od Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.