Preskočite na glavni sadržaj

7ds/2015 - Festival Sedam dana stvaranja 2015

7ds/2015 - Festival Sedam dana stvaranja 2015
U nedjelju, 9. kolovoza u Pazinu počinje 12. međunarodni multimedijalni festival Sedam Dana Stvaranja.  
vrijeme: 09.08.2015. - 15.08.2015.
 
12. međunarodni multimedijalni festival Sedam dana stvaranja odvija se od 09. do 15.08. u Pazinu. Ove godine održat će se sedam radionica, svakodnevni večernji program koji se sastoji od performansa, predstavljanja knjiga, izložbi, projekcija filmova, predavanja, koncerata i glazbenih performansa, te 50-ak sudionika iz raznih krajeva koji svakodnevno žive i rade u Pazinu.

Nakon “Istra na granici tradicionalong i suvremenog”(04-08), “SvejednoIstra”(09-13) nova tema je “APOTEOZA PROSTORA MIŠLJENJA”(14-18). 7ds kao zajednica stvara prostor u kojem je moguće imati i razvijati vlastito mišljenje. Sedmodnevni heterotopijski suživot polaznika radionica, publike te rezidenata i organizatora omogućuje radnu festivalsku atmosferu i stvaralački ambijent svakodnevno obogaćen intrigantnim večernjim programom.

Radionice

Šenji V – u radionici crtanja koju vodi Valter Černeka fokus je na crtežu a tema je istarski pejzaž, zabilježiti njegovu mutaciju putem likovnog izražavanja i pritom imati na umu povijesni, etnički, arheološki, gastronomski, društveni i duhovni aspekt tog kraja.
24 kroz 7 – kustoska radionica koju vodi Ivana Meštrov tijekom koje će sudonici/e duž sedam dana upoznati s različitim pozicijama: slušatelja, čitatelja, komunikatora, reportera, daktilografa/prenositelja događanja, spisatelja, kritičara, a ujedno i kustosa koji se djelomično zrcali kroz sve te aktivnosti i stavove.
Halitus – je radionica filmskog eksperimenta koju vode Lovro Čepelak i Zorko Sirotić iz Kinokluba Zagreb, u sklopu koje će svaki polaznik imati priliku snimiti film u ozračju potpune autorske slobode, uz mentorsku pomoć.
Frenkenstein – neverbalni teatar/akrobalans/kontakt-žongliranje koju vode Andrea Rašpolić, Aleksandar Đikić i  Ana Fazekaš je radionica koja će kroz dvodijelni program polaznike obrazovati u temeljnim znanjima neverbalnog kazališta, akrobalansa te potencijalno kontakt-žongliranja s ciljem uprizorenja kultne priče o Frankensteinovu čudovištu.
7 dana kompozicije – glazbena radionica koju vodi Trevor Brown će stvarati kompozicije koristeći razne instrumente ili glasove, elektroniku, field recordins (terensko snimanje) i improvizaciju. Radit će se u suradnji sa kazalištem, plesom i vizualnim projekcijama.
Riječ-Tijelo-Prostor – književna i radionica pokreta koju vode Neva Lukić i Josipa Bubaš prvenstveno će se baviti odnosom između teksta i tijela, a također i tih komponenti u odnosu na dani ambijent.
Foto laboratoriji, stari zanati – nadogradnja pod mentorstvom Svena Stilinovića - kroz radionicu fotografije pozvani sudionici će imati priliku dobiti znanja i vještine o tradicionalnim tehnikama fotografiranja i razvijanja filmova.

Svakodnevni večernji program odvijat će se u Pazinskom kaštelu te festivalskom klubu “Bunker”.

Program

NEDJELJA, 09.08.
službeno otvaranje i svečanost susreta

20:00 h galerija Društva likovnih stvaratelja Pazin
Andrej Zbašnik, “Retrospektiva materijaliziranih vizija”, izložba
U mojoj stvaralačkoj praksi postoji temeljni voljni naboj koji pokreće moju potrebu za kreativnim djelovanjem. U duhovno-tjelesno-energetskom polju rađa se vizija kao temeljna esencija djela. U takvom spektru interpretacije, svaki postupak postaje temelj oblikovanja vlastite potrage svrhe i poslanja.

21:00 h Buffet Bunker
“Druženje”, uz koktel dobrodošlice

22:00 h Kaštel
Darko Brajković “Kripto mytilus gastronomija”, gastro performans

23:30 h Kaštel
Atom Quartet, Barcelona, akustični jazz, koncert

“Dispoise goes Blonde” - The beginning, glazbeni performans

PONEDJELJAK, 10.08.
Biš? Bo! Bin.

20:00 h Buffet Bunker
“Eznamo”, druženje u bunkeru uz drugi koktel

21:30 h Kaštel
Eugen Borkovsky, ”Godine s umjetnošću”
Predstavljanje, komentiranje, slide show, Grožnjan - 50. godina Grada umjetnika, produkcija nekoliko kolektivnih projekata, publika ili autori, olabavljivanje tenzije, formalnosti i ukočenosti otvorenja, sa sobom i drugim umjetnicima, istarske godine, od selekcije do postava i prezentacije, iz prve ruke.

23:00 h Kaštel
“Ensamble Driva” neoklasika, sinteza,
klarineti: David Kumpare, Branko Škara, Robert Terlević,
glazbeni performans

Dispoise goes Blonde - Live - Soul dancing, glazbeni performans

UTORAK, 11.08.
forši će bit ETNO

21:00 h Kaštel

Finalmente prodakšn, “Potok”, film, 10’

Nikola Biliškov, “Preživljavati usprkos - zbornik je posvećen Ivanu Supeku”, predstavljanje knjige
Ivan Supek zaključuje razgovor kojim otvaramo ovaj zbornik riječima: “Mi smo sanjali jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na načelima humanizma. Pokušali smo to ostvariti, ali nismo uspjeli. Zato je čitav moj život, više ili manje, jedan promašaj. Ali vi mladi, ako ste sve te ideje prihvatili, morate ih provesti. Mi smo izgubili rat.”

23:00 h Kaštel
TRIBAL VEDA, Pariz, koncert
Bića. Dolaze sa svih krajeva svijeta. Njihovi glasovi ne znaju jezične barijere, njihova muzika vodi kroz ritmove i poletne melodije u trans i preko plesa ponovo udružuje tijelo i duh.

FARKAŠI, glazbeni performans

SRIJEDA, 12.08.
Kino i kuća

20:00 h Buffet Bunker

Emil Jurcan, “Istarska kuća (o nastanku pojma)”, predavanje

Jedan od učestalijih načina proizvodnje narativa u arhitekturi je putem njene materijalnosti. Primjer kamena savršeno dočarava potencijale tih narativa jednom kada materijal izgubi svoju nosivu funkciju. Ti potencijali su tradicijski, identitetski, ekonomski, pa samim time i politički. Istra je svoj suvremeni identitet gradila paralelno s razvojem turizma i regionalističke politike. Između tih relacija nastaje i pojam "istarska kuća" kao arhitektonski derivat tržišta i patriotizma.

22:00 h Kaštel

Kinoklub Zagreb, izbor iz recentne produkcije jednog od najstarijih još aktivnih kinoklubova na svijetu. Potpuna autorska sloboda i amaterizam su okosnica djelovanja Kinokuba Zageb od samih početaka, pa sve do danas.’
“Višak popušim sam”, Zorko Sirotić, 9’00”, “Binary pitch”, Vladislav Knežević, 6’45”, “Granje i korijenje”, Nikica Zdunić, 13’00”, “Mosh mislit”, Neven Dužanec, 3’11”, “The runner”, Toma Zidić, 6’00”, “Hrvatska djevica”, Sunčica Ana Veldić 12’39”, “Dota”, Petra Zlonoga, 6’00”, “Roza - teološki film ceste”, Višnja Vukašinović 12’00”

HENRY, glazbeni performans

ČETVRTAK, 13.08.
autor je autor je autor je autor je autor je

20:00 h Trg slobode
Pino J. Ivančić, Šandor Slacki “HRbabyboom”, događanje

21:00 h Kaštel
Noel Šuran “Dalmaistra”, performans
Na dalmatinskim guslama sviram istarske melodije u stilu dvoglasja tijesnih intervala. Spajanjem dvaju prepoznatljiva glazbena fenomena dobivam treći potpuno novi.

21:30 h Kaštel
Suzana Marjanić “Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas”, predstavljanje knjige
Knjiga pokriva povijest hrvatskoga performansa od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke trupe srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas – zaključno s 2010. godinom, godinom smrti anarho-oca hrvatskoga performansa Tomislava Gotovca a.k.a. Antonia G. Lauera, dakako s ponekom referencom na događanja i ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja – zaključno s 2013. godinom.

23:00 h Kaštel
DJ Lindarski, VJ DVDv8m, TJ Zbale, “STRUKTURA ZABORAVA”, audio-vizualno-tekstualni performans

PETAK, 14.08.
gremo ča!

20:00 h Kaštel
Goran Škofić, “Sektor”, film 5'30''
Varilački aparat, stvoren u industrijske svrhe, u ovom slučaju koristi se na drugačiji način. Izdvajanjem vizualnog efekta aparata stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise glazbi posebno skladanoj za ovu prigodu.Video rad “Sektor” sniman je u malom remontnom brodogradilištu na Malom Lošinju u Hrvatskoj.

Lea Anić, Katja Crevar, Tin Dožić, Lucija Grbić, Dajana Jurman – Osip, Luana Lojić, “Sedam”, film, 7’
Kroz ovaj film nastojali smo predstaviti par crtica iz narodnih vjerovanja, etnološki specifičnih, koje oživljavaju priče o Krsnicima i Štrigama.

Althea Thauberger, “Preuzmimo Benčić”, film, 57’
Ko-režiseri: Nataša Antulov, Natali Bosić, Ivana Golob, Nataša Tepša, Zdravko Tovilović
Preuzmimo Benčić eksperimentalni je dokumentarni film stvoren u suradnji sa 67-ero djece izvođača koji su zauzeli napuštenu tvornicu Rikard Benčić u Rijeci tijekom 6 tjedana 2013. godine. Kroz njihove riječi i geste, akteri su nanovo zamišljali politiku, povijest i budućnost prostora u kojem se nalaze, kao i odnos rada, umjetnosti i igre.

23:00 h Kaštel
Koncert iznaneđenja

SUBOTA, 15.08.
UPRAVO STVORENO

20:00 h Kaštel
Predstavljanje rezultata rada radionica “Sedam dana stvaranja 2015”
ŠENJI V - voditelj Valter Černeka
24 KROZ 7 - voditeljica Ivana Meštrov
HALITUS - voditelji Lovro Čepelak i Zorko Sirotić
FRANKENSTEIN - voditelji Andrea Rašpolić, Aleksandar Đikić, Ana Fazekaš
7 DANA KOMPOZICIJE - voditelj Trevor Brown
RIJEČ-TIJELO-PROSTOR - voditeljice Neva Lukić i Josipa Bubaš
STARI ZANATI - NADGRADNJA - voditelj Sven Stilinović

22:00 h
Dj, osobna! , glazbeni performans

Organizatori festivala su udruga Veliki Mali Čovjek iz Pazina i udruga MIG iz Pule. Veliki mali čovjek je već dugogodišnji organizator, a od prošle godine u organizaciju se uključila i udruga MIG; udruga za audiovizualno i likovno stvaralaštvo i nematerijalnu kulturu.