Preskočite na glavni sadržaj

Festival povijesti Kliofest 2015.

Festival povijesti Kliofest 2015.
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 12. do 16. svibnja održat će se drugi po redu Festival povijesti – Kliofest 2015. Svečano otvorenje festival održat će se u utorak, 12. svibnja, u 11,30 sati.
vrijeme: 12.05.2015. - 16.05.2015.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba o kulinarstvu u prošlosti te filmski program. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Tridesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti. U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Tijekom Kliofesta bit će postavljena izložba 'Od ognjišta do prostrtog stola', na kojoj će posjetitelji moći razgledati kuhinjski pribor i posuđe iz fonda Muzeja seljačkih buna i privatnih zbirki. Autorica je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić Maligec. U večernjim satima od 12. do 15. svibnja 2015. bit će prikazani povijesni filmovi po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana.

Program festivala Kliofest 2015.