koncert

Orgulje sv. Marka / Johannes Zeinler


vrijeme: 22.05.2019.
mjesto: Zagreb, crkva sv. Marka na Gornjem gradu

Na prvom ovogodišnjem koncertu šestog međunarodnog orguljskog festivala Orgulje sv. Marka predstavit će se glazbenik Johannes Zeinler, pobjednik natjecanja Grand prix de Chartres 2018. Koncert će se održati u srijedu, 22. svibnja 2018. u 19:30 sati, u gornjogradskoj crkvi sv. Marka. Ulaz je slobodan.

Program:
D. Buxtehude, M. Duruflé, T. Lacôte, Ch.-M. Widor, F. Schmidt

Na prvom ovogodišnjem koncertu predstavlja se Johannes Zeinler, laureat jednog od najvažnijih orguljaških natjecanja svijeta, onoga u Chartresu, kojim se – kako je povijest pokazala – mladi orguljaši trajno upisuju na mapu svijeta orgulja, a čije pobjednike nesumnjivo čeka velika umjetnička karijera.

Posebno raduje što će izvesti dva dosad hrvatskoj publici nepoznata djela: grandioznu Chaconne u cis-molu svog sunarodnjaka Franza Schmidta, polusatnu fresku u kasnoromantičkom jeziku, kojoj će suprotstaviti prošle godine skladanu Phteggomai francuskog skladatelja i orguljaša Thomasa Lacôtea, napisanu upravo za natjecanje u Chartresu. Lacôtea se bez sumnje ubraja među najzanimljivije pripadnike francuske orguljaške scene: kao jedan od orguljaša crkve Sainte-Trinité, na čijem je koru u 20. stoljeću djelovao Olivier Messiaen, danas djeluje i na nekadašnjoj Messiaenovoj katedri za analizu pariškog Nacionalnog konzervatorija, te će biti zanimljivo čuti skladateljevo novo djelo koje ovom prilikom doživljava hrvatsku praizvedbu. 

Svi koncerti ciklusa Orgulje sv. Marka održavaju se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, uz slobodan ulaz.

https://www.facebook.com/events/421120508721581/


(D.H.F., 16.05.2019)