" />
obavijest

Predstavljanje monografije 'Libellus Policorion - Rogovski kartular. Svezak I.'


vrijeme: 17.05.2019.
mjesto: Biograd na Moru; Hotel Adria

Državni arhiv u Zadru priređuje predstavljanje monografije 'Libellus Policorion – Rogovski kartular. Svezak I. Kodiološki opis, paleografska analiza, faksimil' koju je priredio Tomislav Galović, a nakladnik je Državni arhiv u Zadru (2018.). Predstavljanje će se održati u okviru Međunarodnoga znanstvenoga skupa 'Hrvatsko – mađarski  odnosi kroz prošlost' u petak, 17. svibnja, u 18,45 sati, u Biogradu na Moru.


Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, dr. sc. Ante Gverić i doc. dr. sc. Tomislav Galović.
 
Samostanski kartular „Policorion“ koji se čuva u Državnom arhivu u Zadru, u fondu HR-HR-DAZD-337 Benediktinski samostan  Sv. Kuzme i Damjana na Pašmanu (1058.-1774.)., tj. zbornik isprava o samostanskim posjedima za razdoblje 1059.–1368., važan je izvor za proučavanje društveno-gospodarskih prilika u srednjovjekovnoj Dalmaciji. Sadrži darovnice hrvatskih kraljeva, potvrde darovnica, papinske bule kojima se daju i potvrđuju povlastice samostana, kupoprodajni ugovori, ugovori o kolonatu, o samostanskim prihodima, itd.

Ova knjiga je prva od tri sveska u seriji, koja donosi kodikološki opis, paleografsku analizu i faksimil kartulara, a kao dodatak sadrži popis i digitalizaciju pergamena  do kraja 14. stoljeća. Kartular je napisan na srednjovjekovnom latinskom jeziku na književnoj gotici bolonjskog tipa.
 

(R.P.B., 16.05.2019)

Tagovi: monografija