Preskočite na glavni sadržaj

8. Subversive Festival o prostorima emancipacije

8. Subversive Festival o prostorima emancipacije
'Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune' u fokusu su 8. Subversive Festivala, koji će u Zagrebu od 3. do 16. svibnja okupiti više od 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta te prikazati pedesetak vrhunskih filmskih ostvarenja, od kojih će najbolji osvojiti festivalsku nagradu 'Wild Dreamer'.
vrijeme: 03.05.2015. - 16.05.2015.
 
Indijska filozofkinja i ekofeministica Vandana Shiva, izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo, australski profesor ekonomije Steve Keen, Ugo Mattei s Međunarodnog sveučilišnog koledža u Torinu, gdje se pitanjima zakona i financija u globalnom kapitalizmu pristupa s radikalno kritičke poticije, istaknuti kineski intelektualac Wang Hui i filmaš Joshua Oppenheimer samo su neki od gostiju ovogodišnjeg Subversiva, festivala političkih, aktivističkih, kulturnih, obrazovnih, literarnih i umjetničkih događanja kojima je zajednički cilj promišljanje otpora neoliberalizmu.

"Nezadovoljstvo građana brutalnom i razornom moći kapitalizma, surovom eksploatacijom i diktaturom kapitala te tradicionalnim oblicima političkih udruživanja ne dovodi do nastanka jedinstvenog političkog subjekta", stoji u najavi festivalskog programa.

Naprotiv, nezadovoljstvo dovodi do mnoštvenosti društvenih aktera s obzirom na mjesto, jezik, etničnost, spolnost ili nešto drugo, koji zahtijevaju promjene, dodaje se.

U sklopu svojeg konferencijskog, forumskog i filmskog programa, te Škole suvremene lingvistike i Sajma angažirane književnosti, Festival će im i ove godine ponuditi mjesto za razmjenu promišljanja o stanju i budućnosti svijeta.

Subverzivni programi za istinsku emancipaciju

Filmski dio programa donosi od 3. do 10. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC pedesetak vrhunskih filmskih ostvarenja a otvara ga dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinala, iranski film "Taksi" Džafara Panahija.

Natjecateljski program igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz kojeg će najbolja ostvarenja biti nagrađena festivalskom nagradom "Wild Dreamer", prati pregršt popratnih programa pod nazivima Film esej, Film filozofija, 'hommage' ruskom genijalcu Alekseju Germanu i Femi punk, uz gostovanja filmaša i majstorske radionice Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.

"Subversive Forum" u pet programskih dana od 11. do 15. svibnja u dvorani Mueller kina Europe nastavit će razvijati i unapređivati platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije.

U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Europe obradit će se goruće teme financijalizacije i financijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uvjeta društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba i slično.

Bit će riječi i o zaštiti radničkih prava i okoliša, održivom razvoju, socijalnom poduzetništvu, ulozi lokalne zajednice itd.

Nastavlja se i obrazovni pilot-program "Škola suvremene humanistike", koji će u partnerstvu sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti od 8. do 14. svibnja ugostiti desetak istaknutih predavača i voditelja radionica na predavanjima, okruglim stolovima i interaktivnim radionicama na temu "Socijalna dimenzija kulturnih politika".

O problemima koji se javljaju u provođenju kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu govorit će profesorica ekonomije na Sveučilištu u Hertfordshireu Ursula Huws, publicist i kolumnist Richard Seymour, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i bivši ministar kulture Antun Vujić, slovenski sociolog i predavač na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani Primož Krašovec i drugi.

Početak "Sajma angažirane književnosti" 7. svibnja u Kinu Europi obilježit će pjesničko-performativni program SubLit Caffea "Prekatijat vs. pluto & biro & plutokracija", u kojem će nastupiti Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruh Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana) te Vlado Bulić, Branislav Oblučar, Nikola Tadić, Martina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske.

Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra "Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije", uz domaće, predstavit će 8. i 9. svibnja i inozemne umjetnike: pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane Tj Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.

Gosti Festivala bit će, među ostalima, predstavnici mlade španjolske ljevičarske antikapitalističke političke stranke Podemos (Možemo), članovi grčke ljevičarske političke stranke Siriza i novoosnovane Radničke fronte, te slovenski politički aktivist Luka Mesec (Inicijativa za demokratki socijalizam).

"Svatko može biti emancipiran, ali zadatak nije emancipirati samo sebe nego pomoći i drugima u emancipaciji. Želje, vrijednosti i simulakrumi upravljaju našim životima i čine začarani krug naših nevolja iz kojeg se izlazi ili u njemu ostaje u miroljubivim borbama i zajedništvu s drugima koje usrećuje", poručuju organizatori. (Hina)