nagrada

Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati nagrade 'Milka Trnina' za 2018.


vrijeme: 15.05.2019.

Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati su nagrade 'Milka Trnina', a kvartet 'Papandopulo' diplome 'Milka Trnina' za 2018. koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Mezzosopranistici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku nagrada "Milka Trnina" pripala je za koncert održan 29. studenoga prošle godine u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ) na kojemu su izveli solo pjesme Franza Schuberta, Gustava Mahlera, Huga Wolfa i Ivana pl. Zajca, priopćio je u srijedu HDGU. 

Kako se navodi, diploma "Milka Trnina" pripala je pak "Papandopulo" kvartetu - Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak za koncert održan 2. svibnja prošle godine u Zagrebu na otvaranju šestog izdanja "Izloga suvremenoga zvuka" - međunarodnoga festivala eksperimentalne glazbe. na kojemu su izveli  "Kompoziciju za Saksofone i Francuski paviljon", podnaslovljenu "Esej o sebičnosti: Otok jedinaca - Fanfare za sanacijske upravitelje", skladatelja Gordana Tudora.

Istaknuto je kako se ta ugledna nagrada dodjeljuje već 61 godinu u kontinuitetu - od 1958. kada je ustanovljena, a nagradu i diplomu za 2018. dodijelio je stručni žiri u sastavu: Višnja Mažuran, predsjednica žirija te Zoran Juranić, Diana Grubišić Ćiković, Klasja Modrušan i Višnja Požgaj - članovi.
Nagrada za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup

Nagrada "Milka Trnina" dodjeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i kao trajna uspomena na Milku Trninu (1863. - 1941.) hrvatsku opernu umjetnicu s velikim  međunarodnim ugledom - članicu državne opere u Muenchenu, prvu Toscu londonskoga Covent Gardena i Metropolitan Opera Housea.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, svaki umjetnik može je primiti samo jednom u životu, a od toga pravila izuzeti su samo oni umjetnici koji podjednako izvrsne rezultate postižu na dva različita instrumenta.

Sastoji se od pisanoga priznanja, medalje veličine osam centimetara s reljefnim likom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija) i novčanog iznosa, koji određuje Upravni odbor HDGU-a.

Dobitnik nagrade "Milka Trnina" mora biti državljanin Republike Hrvatske i član HDGU-a.

Diploma Milka Trnina dodjeljuje se pak komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima. za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Nagrada i diploma "Milka Trnina" bit će dodijeljene 12. lipnja ove godine u atriju Muzeja Mimara. (Hina)  


(D.H.F., 16.05.2019)