Preskočite na glavni sadržaj

Festival Platforma HR za promicanje plesne umjetnosti

Festival Platforma HR za promicanje plesne umjetnosti
Predstavljanje najnovijih plesnih postignuća, razmjena ideja i ostvarivanje kontakata na međunarodnoj razini, dio su programa međunarodnog festivala plesa Platforma HR, koji ove godine od 22. do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih lokacija donosi sedamnaest plesnih predstava domaćih i inozemnih plesnih umjetnika i koreografa.
vrijeme: 22.04.2015. - 29.04.2015.

"Od toga je čak petnaest praizvedbi, a od ove godine u fokusu programa je davanje prostora umjetnicima za isprobavanje njihovih kreativnih procesa", kazala je Hini direktorica organizatora manifestacije Plesnog centra Tala Larisa Navojec.

Riječ je o projektu proizašlom iz inicijative pokrenute 2000. pod nazivom Platforma mladih koreografa, čiji su početni ciljevi bili promocija i afirmacija mladih i talentiranih domaćih koreografa te razvoj suvremene plesne scene kroz jačanje regionalne i međunarodne kulturalne suradnje.

"Početna je ideja bila poticanje snažne i kreativne hrvatske koreografske scene kroz javno prikazivanje rada mlađe generacije i kroz to ostvarene suradnje s koreografima međunarodne scene", pojasnila je Navojec.

Projekt se do danas razvio u sedmodnevno međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa, koji kroz niz različitih sadržaja - predstave, radionice, predavanja, izložbe, prezentacije i slično - razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, te istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad, kazala je.

U posljednjih petnaest godina, uz domaće koreografe, festival je ugostio i niz koreografa iz Nizozemske, Belgije, Austrije, Francuske, Njemačke, Rusije, Litve, Slovačke, Makedonije, Srbije, Bugarske, Mađarske, Španjolske, Izraela, Slovenije, Cipra, Švicarske, Argentine, Kolumbije, Čilea, Švedske, SAD-a i Velike Britanije.

Od ove godine naglasak više nije na prezentaciji radova mladih hrvatskih koreografa inozemnim gostima, napomenula je Navojec.

"To smo radili do prošle godine. Sad idemo dalje i dajemo prostor umjetnicima da isprobaju svoje procese, a ne samo gotove predstave", kazala je.

Umjetnici su pozvani na istraživanje kreativnih procesa te pronalaženje novih, drugačijih oblika rada s drugim umjetnicima, a u fokusu festivala više nisu predstave kao finalni produkti plesne umjetnosti, već sam proces rada kroz koji se preispituju različiti načini procesa i prezentacije, pojasnila je.

"To nitko u Hrvatskoj ne radi i nema prostora za tu vrstu prezentacije jer je naša cijela kulturna politika fokusirana na finalni proizvod a ne na istraživački proces. A mi upravo želimo da procesi imaju prednost i da umjetnici imaju pravo na vrijeme i svoje istraživanje", istaknula je.

Umjetnička direktorica Tamara Curić kazala je kako se time festival okreće i svojevrsnom riziku, zbog nepredvidljivosti umjetničkih rezultata koje će prikazati. "To predstavlja izazov za cijeli autorski tim festivala, koji će do samog otvaranja zajedno s umjetnicima graditi taj isti sadržaj", kazala je Curić.

"Zanimaju nas mogućnosti koje taj oblik rada otvara u kontekstu naše scene, budućih međusobnih suradnji i načina dijeljena znanja i iskustva", dodala je.

Ove godine glavni je sadržaj Platforme HR projekt TASK, u čijem su fokusu teme "Format.", "Proces." i "Dijalog.".

Programi se odvijaju u Pogonu Jedinstvo/Klubu Močvara, Plesnom centru Tala i na Cvjetnom trgu s naglaskom na 29. travnja, kada će se u sklopu festivalskog programa "Go Out And Dance", u suradnji s dvanaest gradova iz cijele Hrvatske, obilježiti Svjetski dan plesa.

"Cvjetni će trg plesati čitav dan, od deset ujutro do 19 sati navečer, a 'Pop-Up' performanse na javnim gradskim prostorima i u tramvajima održavat ćemo tijekom čitavog vremena trajanja festivala", istaknula je Curić.

Važan dio Platforme HR čini "Streetforma", koja kroz kontinuirane edukativne i rezidencijalne programe ove godine otvara vrata mladim autorima kroz programe Male forme i Homework lab.

"Polje istraživanja je fuzija između američkih urbanih plesnih stilova - breakdancea, poppinga, waackinga, krumpa, lockinga… - i suvremenih plesnih formi", napomenula je Curić.

U šesnaestom izdanju festivala, novitet u programu je Kidsforma, mini-festival za djecu i mlade, koji sadržajno slijedi iskustva Platforme HR i obuhvaća u svom programu edukaciju, izvedbu i kreativno stvaralaštvo uz dijalog.

Održat će se i radionice suvremenog plesa, projekcija filma, Critical Parqour, razgovori s publikom, tribine i različiti popratni programi, a detaljan raspored svih događanja može se naći na web stranici www.tala.hr. (Hina)