Preskočite na glavni sadržaj

Festival tolerancije

Festival tolerancije
Deveto izdanje Festivala tolerancije, koji će se održati od 12. od 18. travnja u zagrebačkim kinima 'Tuškanac' i 'Europa', donosi više od šezdeset filmova svih žanrova koji uvažavaju pravo na različitosti i dijalog, a filmskim i popratnim programom educira mlade o Holokaustu.
vrijeme: 12.04.2015. - 18.04.2015.

Organizatori iz programa izdvajaju Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film "The phone call" Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, film "Not Anymore: a Story of Revolution" Matthewa Van Dykea, koji je do sada osvojio 80 nagrada, hrvatski kratkometražni animirani film "Wiener Blut" Zlatka Boureka, "Men of Hope" Andreja Wajde o Lechu Walesi, "Free fall" Stephana Lacanta te dokumentarac, pobjednik Sundancea, "Alive inside" Michaela Rossato-Bennetta.

Ove godine održat će se prva festivalska retrospektiva, a posvećena je mađarskom redatelju Istvanu Szabi koji u Zagreb dolazi s nekoliko filmova, među kojima su "The Door" (2012.) s Helen Mirren u glavnoj ulozi, te "Mephisto" (1981.) dobio Oscara za najbolji strani film.

Deveti Festival tolerancije obilježit će i dvije povijesne obljetnice - 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

U skladu s time su teme tradicionalnih "Edukacijskih jutra" - mlade će se podsjetiti na strahote nacizma te uz diskusiju s publikom prikazati film "Belle i Sebastien" Nicolasa Vaniera.

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah dolazi sa svojim projektom "1945 - 1995 - 2015", nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici, a predstavljenim putem plakata na više lokacija u Zagrebu.

Popratni program donosi izložbe, koncerte, Festival market te otvorene diskusije nakon filmskih projekcija, kojima će se uz stručnjake relevantnih društvenih područja publiku potaknuti da otvoreno sudjeluje i kreira javno mišljenje, ne bi li se tako potaknula promjena ka otvorenijem i tolerantnijem društvu.

Organizator festivala, koji se prvih sedam godina zvao samo Festival židovskog filma, neprofitna je udruga građana istog imena, a počasni predsjednik je Branko Lustig, dvostruki Oscarovac koji je preživio Holokaust.

Osim prisjećanja na to mračno razdoblje europske povijesti, festival upozorava na raznolike sociološke fenomene i aktualnu društvenu problematiku, diskriminaciju manjinskih skupina, ksenofobiju, homofobiju, integraciju azilanata te odnos društva prema trećoj životnoj dobi.

Filmske i dokumentarne projekcije u proteklih je devet godina posjetilo više od sto tisuća ljudi, dok je na edukacijskim jutrima sudjelovalo više od 15 tisuća mladih. Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća. (Hina)

Festival tolerancije – glazbeni program